gototopgototop
четвртак, 12. јул 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Чврста подршка Мозамбика територијалном интегритету и целовитости Републике Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
1207 daccich mozambikПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, који борави у посети Мозамбику, имао је данас у Мапуту садржајан разговор са министром иностраних послова Мозамбика Жозеом Пашеком.

У дугом и пријатељском разговору заједнички је евоциран период подршке СФРЈ борби за слободу од колонијализма народа Мозамбика и размењена су мишљења о текућим спољнополитичким процесима у свету, посебно афричком и европском континенту.

Саговорници су констатовали да је потенцијал за обнову сарадње две државе на пољу економске, политичке, војне и образовне сарадње изузетно велик посебно имајући у виду дугогодишњи застој у сарадњи.

Договорено је да се размене посете на високом и највишем нивоу и да се утврде области од заједничког интереса за унапређења сарадње како би се потписали неопходни билатерални споразуми.

Шеф српске дипломатије посебно је захвалио саговорнику и за пуну подршку Мозамбика територијалном интегритету Републике Србије и поштовању међународног права.

„Желим да овде јавно дам пуну подршку територијалном интегритету и целовитости Србије и да се дистанцирам од било каквог сепаратистичког покрета који може да допринесе разбијању Србије", истакао је након одржаног састанка министар иностраних послова Мозамбика.

Министар Дачић је министру иностраних послова Мозамбика предао и одликовање Орден Републике Србије на ленти којим је председник Републике Србије одликовао председника Мозамбика за посебне заслуге у развоју билатералне сарадње између наших држава.