gototopgototop
petak, 18. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na 128. ministarskoj sednici Saveta Evrope
+ larger fontnormal font- Smaller font
ministar dacic_sednica_saveta_evropeIstupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 128. ministarskoj sednici Saveta Evrope u Elsinoru, u Danskoj:

„Poštovani predsedavajući,
Uvažene kolege ministri,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Čestitam odlazećem predsedavajućem Komitetu ministara Saveta Evrope, ministru inostranih poslova Danske Andersu Samuelsenu, na veoma uspešnom predsedavanju i želim uspeh predstojećem predsedavajućem, ministarki inostranih poslova Hrvatske Mariji Pejčinović Burić, u ostvarivanju ove značajne funkcije.

128. ministarsku sednicu Saveta Evrope vidimo kao odličnu priliku za razmenu mišljenja o najznačajnijim aktuelnim pitanjima i izazovima sa kojima smo suočeni u Evropi i u Organizaciji. U tom smislu, ocene generalnog sekretara iz Petog izveštaja o stanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava podstiču na razmišljanje i izazivaju opravdanu zabrinutost. Generalni sekretar sa pravom ukazuje na goruće probleme i negativne trendove u mnogim oblastima, od kojih nijedna zemlja nije pošteđena. Upravo zbog toga je zajednički pristup u njihovom rešavanju suštinski važan.

Podržavamo predloge generalnog sekretara za iznalaženje rešenja za tekuću krizu u Organizaciji, za zajedničko razmatranje ciljeva i uloge Saveta Evrope, sa glavnim ciljem postizanja većeg jedinstva u Evropi.

Pozdravljamo opredeljenje usmereno na jačanje jedinstva i koordinacije dva glavna statutarna organa Saveta Evrope - Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine - i zalažemo se za iznalaženje konstruktivnih, transparentnih i pragmatičnih rešenja. Podržavamo angažovanje generalnog sekretara na rešavanju krize i dijalog svih učesnika u skladu sa principima Saveta Evrope. U tom kontekstu, zalažemo se za promenu pravila procedure PSSE, kako bi se obezbedilo ravnopravno učešće svih država članica u tom telu, što su naši parlamentarni predstavnici već predložili u okviru nadležnog ad hoc Komiteta Biroa PSSE.

Pozdravljamo što je Hrvatska za jedan od prioriteta svog predsedavanja Komitetom ministara izabrala zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina i opredeljeni smo da aktivno doprinesemo realizaciji tog cilja. Srbija pridaje veliki značaj unapređenju i zaštiti prava nacionalnih manjina. Čvrsto smo opredeljeni da, u saradnji sa Savetom Evrope, nastavimo da se angažujemo na tom planu. Istovremeno, očekujemo da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u susednim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Organizacije, uključujući i po pitanju prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma.

Srbija je opredeljena za aktivno angažovanje u zaštiti standarda i vrednosti Evropske konvencije o ljudskim pravima. Podržavamo zaključke iz Izveštaja generalnog sekretara o potrebi jačanja efikasnosti Evropskog suda za ljudska prava u sprovođenju presuda. Pozdravljamo angažovanje Danske na usvajanju Kopenhaške deklaracije, koju vidimo kao značajno dostignuće danskog predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope, od važnosti za buduće funkcionisanje Evropskog suda za ljudska prava.

Srbija pridaje veliki značaj zaštiti i unapređenju slobode izražavanja i slobodi medija, koji imaju ključnu ulogu u demokratskim procesima. Takođe, pridajemo veliki značaj slobodi okupljanja i udruživanja, koje su garantovane ustavom i relevantnim zakonima. U proteklom periodu u našoj zemlji značajna pažnja je posvećena omogućavanju veće uključenosti organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka na svim nivoima.

Na nacionalnom nivou, preduzeto je niz mera u cilju ispunjavanja preporuka Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), koje se odnose na našu zemlju. U tom smislu, osnovan je koordinacioni tim za usmeravanje aktivnosti u sprovođenju preporuka iz izveštaja GREKO.

Srbija pridaje veliki značaj primeni preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje torture i nehumanog ili degradirajućeg postupanja (SRT). Preduzete su sveobuhvatne mere radi garantovanja poštovanja standarda SRT i poštovanja prava lica lišenih slobode u ustanovama za izvršenje sankcija. U zakon o izvršenju krivičnih sankcija su uključeni međunarodni standardi. Istovremeno, očekujemo da SRT na odgovarajući način reaguje povodom brutalnog napada na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju g. Marka Djurića 26. marta ove godine, koji je bio izložen torturi i ponižavajućem postupanju od strane policije u Kosovskoj Mitrovici.

U cilju unapređenja zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, Srbija podržava nastavak angažovanja Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji, uz puno poštovanje Rezolucije SB UN 1244 i statusno neutralnog pristupa. Uvereni smo da su aktivnosti Saveta Evrope značajne za efikasnu zaštitu ljudskih i manjinskih prava, vladavine prava i kulturnog nasleđa. Istovremeno, za nas je jedino prihvatljivo statusno neutralno angažovanje Organizacije, uz puno poštovanje Rezolucije SB UN 1244. U skladu sa tim, Republika Srbija će se najodlučnije suprotstaviti bilo kakvom pokušaju pokretanja procedure za prijem tzv. „Kosova" u Savet Evrope.

Hvala na pažnji."