gototopgototop
sreda, 16. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić o sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
+ larger fontnormal font- Smaller font
ivica dacic_un_izjava_15052018_1Izjava prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića

"Sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu i Metohiji posle dužeg vremena bila je obeležena jednim kritičkim odnosom generalnog sekretara prema postupcima prištinskih vlasti. Na nekoliko mesta u izveštaju se taj kritički odnos iskazao - u kritici ponašanja kosovske policije prema Marku Djuriću, zatim u izveštajima u kojima govori da se svega troje povratnika vratilo u ovom izveštajnom periodu, kako oni to kažu, na Kosovo i Metohiju, znači od više od 200. 000 interno raseljenih lica, proteranih, svega se za tri meseca vratilo troje. To daje jednu potpunu sliku kada se uveže sa svim ostalim godinama i kada pogledate da je ukupni rezultat 1,9 odsto onih koji su se vratili. Mi nikada ne dozvoljavamo da to pitanje bude potisnuto u drugi plan. Veoma je važno da su svi učesnici na sednici Saveta bezbednosti pominjali obavezu Prištine da radi na formiranju Zajednice srpskih opština.

Ako se oduzme klasična politizacija ove teme, od strane onih zemalja koje su priznale Kosovo, kao i pozive da druge zemlje to učine, mislim da je ova sednica bila korisna s tog aspekta da se sve zemlje članice Saveta bezbednosti upoznaju sa situacijom na Kosovu i Metohiji. Naravno, ja sam ukazao na to da je neophodno da se zadrži rasprava na svaka tri meseca zato što stanje na Kosovu i Metohiji, bez obzira što nije tako dramatično kao što je bilo 1999. godine, daleko je od idealnog, jer je dovoljan jedan mali incident da dođe do velike i političke i bezbednosne nestabilnosti, ne samo na Kosovu i Metohiji nego i u celom regionu.

Čekaće nas u narednim mesecima ozbiljne rasprave o tome da li će se i kako dalje odvijati ove sednice. Neke zapadne zemlje predlažu da se misija ukine, predlažu da se promeni format održavanja ovih sednica, odnosno da više ne budu sednice nego zatvorene konsultacije, a takođe postoje oni koji predlažu da se ne raspravlja na svaka tri meseca, već samo dva ili tri puta godišnje.

U svakom slučaju, pošto će sledeća sednica biti za tri meseca, i predsedavajući će biti Velika Britanija, može se očekivati da će ta tema ponovo biti aktuelna. Mi smo upoznali sve države članice Saveta bezbednosti s našim stavovima i mislim da treba usmeriti pažnju ka tome da se dođe do političkog dogovora, a ne da se izazivaju dalje političke nestabilnosti."