gototopgototop
utorak, 08. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Japana
+ larger fontnormal font- Smaller font
mspPolitičke konsultacije Ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Japana održane su u Beogradu 7. maja ove godine.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je politički direktor Ministarstva spoljnih poslova ambasador Zoran Vujić, a delegaciju Japana zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropu i ambasador za japansku inicijativu za Zapadni Balkan Hiroši Kavamura.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo povodom uzlaznog trenda u sveukupnoj saradnji Republike Srbije i Japana čemu je novi snažan podstrek dala istorijska poseta premijera Japana Šinzo Abea Republici Srbiji realizovana u januaru ove godine.

Razgovarano je o mogućnostima daljeg intenziviranja inače veoma kvalitetne saradnje koju dve zemlje ostvaruju na bilateralnom i multilateralnom planu, a dve delegacije su razmenile mišljenja o najznačajnijim regionalnim i globalnim pitanjima.

Poseban akcenat u razgovorima bio je na perspektivama saradnje u okviru novouspostavljane japanske inicijative za Zapadni Balkan koja je po prvi put predstavljena upravo u Republici Srbiji, a koja pruža velike mogućnosti za zajedničku realizaciju velikog broja projekata u oblastima od prioritetnog značaja za Srbiju i region.