gototopgototop
ponedeljak, 07. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Intervju prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića za indijski dnevni list „The Hindu“
+ larger fontnormal font- Smaller font
ID 2Zakon Sjedinjenih država kojim one nastoje da sankcionišu zemlje koje obavljaju energetsku i vojnu razmenu sa Rusijom je „licemeran", kaže prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ističe da Indija i Srbija treba da ožive veze koje su imale u doba Pokreta nesvrstanih.

Indija i Srbija obeležavaju sedamdeset godina od uspostavljanja saradnje. Naše veze jesu stare, ali trenutno nisu naročito duboke. Šta očekujete ove godine?
Mi smo veoma ponosni na naše dugotrajne uzajamne odnose, ali oni nisu razvijeni tako dobro kao u prošlosti. Moja misija je da ponovo povežem naše dve zemlje, da imamo političke konsultacije na najvišem nivou i da podržavamo jedna drugu na međunarodnom nivou kao i da otvorimo druge oblasti za saradnju poput privrede, obrazovanja, medicine, filmske industrije i odbrane. Po veličini Srbija nije velika zemlja; ima manje stanovnika nego Nju Delhi! Ali mi smo veliki prijatelji. U Beogradu, indijske vođe kao što su Mahatma Gandi, Nehru i Indira Gandi dobro su upamćene i neke ulice su nazvane po njima. Tito i Nehru su bili članovi osnivači Pokreta nesvrstanih koji je pokrenut u Beogradu. Ja sam vođa stranke koju je nekad vodio predsednik Tito, a njegov unuk je poslanik iz moje stranke. Zato ja imam lični interes da ovaj odnos razvijam kao deo ovog nasleđa.

Da li je Pokret nesvrstanih danas izgubio na značaju?
Nakon Titove smrti usledio je raspad Jugoslavije, s obzirom da je on bio ključan za njeno jedinstvo. Danas je Srbija naslednik Jugoslavije, ali od tada smo izgubili puno vremena i preživeli smrt mnogih ljudi. Neke zemlje, prvenstveno zapadne zemlje, čak ni tada nisu bile zadovoljne i insistirale su na priznavanju Kosova, srpske pokrajine, kao nezavisne države. Kao rezultat toga, Srbija je morala da se usredsredi na domaće probleme, a ne na spoljnu politiku. Što se tiče Pokreta nesvrstanih, on još uvek čini veliki deo u Ujedinjenim nacijama, ali usled raspada Sovjetskog saveza i stvaranja unipolarnog sveta, i on je skrenuo sa svog puta. Pokretu nesvrstanih danas treba novi cilj i veliki lideri poput Nehrua, Nasera i Tita da ga ožive.

Slika o Srbiji u Indiji je još uvek problematična, s obzirom da se mnogi sećaju rata i ratnih zločina, masovnih grobnica u bivšoj Jugoslaviji. Kako biste promenili ovu sliku kod Indijaca tako da podstaknete ulaganja i turizam?
Kao prvo, Srbija je jednostrano ukinula vize za Indijce (zajedno sa vizama za Kinu, Tursku, Iran, Indoneziju i druge zemlje sa kojima imamo istorijske veze). Srbija je gostoljubiva, politički stabilna zemlja i više nema nikakvih sukoba. Trgovinska razmena između Indije i Srbije je niska i dostiže oko 160 miliona dolara i moramo naći načina da je povećamo. Srbija je most između istoka i zapada, na putu je ka pristupanju Evropskoj uniji i već imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa mnogim evropskim zemljama. Roba koja se proizvodi u Srbiji može se poslati bez carinskih dažbina u mnoge zemlje i zato ohrabrujemo indijske kompanije da to iskoriste.