gototopgototop
petak, 04. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa potpredsednikom Indije
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-potpredsednik indijePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa potpredsednikom Indije Venkajah Naiduom (Venkaiah Naidu).

U razgovoru dvojice zvaničnika konstatovan je visok nivo prijateljskih odnosa i saradnje, čemu je poseban podsticaj dala prošlogodišnja poseta tadašnjeg predsednika Vlade, a sada predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Indiji.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo višedecenijskim tradicionalno prijateljskim odnosima između Jugoslavije, čiji je Srbija sastavni deo, kasnije sukcesor i Indije, koji vuku korene još iz vremena Pokreta nesvrstanih zemalja, čiji su dve zemlje osnivači.

Izražena je zajednička želja i spremnost da se u narednom periodu učine dalji konkretni koraci na planu intenziviranja političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou i sveobuhvatnog unapređenja saradnje, čemu će poseban podsticaj dati predstojeća poseta potpredsednika Indije Republici Srbiji, prvoj na ovom nivou posle više decenija.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je iskoristio ovu priliku da svom sagovorniku prenese zahvalnost srpske Vlade i naroda na podršci Republike Indije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova", izražavajući uverenje da će ova pozicija, zasnovana na međunarodnom pravu, biti zadržana i u budućnosti.

Potpredsednik Indije Naidu potvrdio je da njegova zemlja neće menjati svoju poziciju u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.