gototopgototop
četvrtak, 03. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: "Veoma važna i uspešna poseta Indiji"
+ larger fontnormal font- Smaller font
0305 daccich indija izj1Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Indiji izrazio je zadovoljstvo svojom posetom, naglasio je da su odnosi Srbije i Indije tradicionalno dobri i da ih karakteriše visok nivo prijateljstva i saradnje.

„Ovo je bila veoma uspešna i važna poseta Indiji, zemlji koja je naš tradicionalni prijatelj i partner.

Na žalost, ovo je bila prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije u poslednjih deset godina. Zapostavili smo veze sa našim tradicionalnim prijateljima i to je imalo velikog odraza na, za nas najvažnije pitanje, a to je pitanje Kosova.

Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da smo poslednjih godina potpuno revitalizovali naše odnose sa Indijom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kao premijer bio u poseti Indiji gde je učestvovao na poslovnoj konferenciji. Očekujemo posetu potpredsednika Indije u septembru. Moja poseta je uvod u još jače povezivanje naših zemalja.

Indija je naš globalni politički partner, imajući u vidu njenu veličinu i snagu. Zahvalni smo na čvrstom, principijelnom i nepromenljivom stavu po pitanju Kosova. Podržavamo Indiju kada su u pitanju njene kandidature na spoljnopolitičkom planu.

Mogu da ocenim da se ekonomska saradnja razvija uspešno, naša trgovinska razmena, koja je prethodne godine iznosila 200 miliona dolara, može biti bolja i radimo na unapređenju naših ekonomskih odnosa.

Veliki broj indijskih kompanija žele da dođu u Srbiju, postoje brojne oblasti u kojima možemo uspešno da sarađujemo kao što su automobilska industrija, poljoprivreda, IT i druge oblasti.

Ukinuli smo vize za građane Indije, Indija je donela odluku o elektronskim vizama, što praktično znači da su i oni ukinuli vize za građane Srbije.

Očekujemo potpredsednika Indije, ministarku spoljnih poslova, očekujem i posetu unuke Mahatme Gandija – Tare Gandi sa kojom sam se juče sastao.

Veoma nam je značajna podrška Indije i za Ministarstvo spoljnih poslova ovo su veoma značajne posete jer učvršćujemo saradnju sa zemljama koje su naši tradicionalni prijatelji.

Sutra nastavljam posetu Nepalu, potom ću poseti i Šri Lanku. Očekujem da su ove tri zemlje čvrste u svojim stavovima kada je reč o prijateljskim odnosima", izjavio je nakon današnjih sastanaka u Nju Delhiju ministar Dačić.