gototopgototop
četvrtak, 03. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Tradicionalno prijateljstvo i razumevanje između Srbije i Indije
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-mip indijePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Nju Delhiju sa svojim domaćinom, ministarkom spoljnih poslova Republike Indije, Sušmom Svaradz.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo višedecenijskim tradicionalno prijateljskim odnosima i razumevanjem dve zemlje, posebno u godini u kojoj se obeležava jubilej – 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Iskazana je obostrana spremnost za intenziviranje bilateralnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i unapređenje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, posebno ekonomskoj. Prostor za unapređenje saradnje postoji u oblasti automobilske, traktorske, poljoprivredno-prehrambene, IT industrije, zdravstva i farmaceutike, naučno-tehničke i kulturne saradnje, filma, turizma i sporta.

Ministar Dačić uputio je poziv ministarki spoljnih poslova Republike Indije Sušmi Svaradz da poseti Republiku Srbiju, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Izraženo je i zadovoljstvo povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, umetnosti, omladine, sporta i masovnih medija, koji su danas u Nju Delhiju potpisali ministri Dačić i Svaradz.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije je ovom prilikom ministarski Svaradz preneo zahvalnost srpske Vlade i naroda na podršci Indije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova", uz uverenje da će Indija i ubuduće zadržati ovu poziciju.

Ministarka Sušma Svaradz istakla je da Indija zemlje ne posmatra kao velike ili male, već da je bitno to da li jesu ili nisu prijateljske, i naglasila da je Srbija zasigurno prijateljska zemlja.