gototopgototop
sreda, 14. mart 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Spremnost da bilateralne odnose Srbije i Maroka razvijamo u duhu prijateljstva, saradnje i poštovanja principa teritorijalnog integriteta
+ larger fontnormal font- Smaller font
Maroko mart 2018Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Kraljevini Maroko, razgovarao je danas sa predsednikom Vlade Kraljevine Maroko Saadedinom El Otmanijem i ministrom spoljnih poslova Naserom Buritom.

Ministar Dačić i marokanski zvaničnici razgovarali su o bilateralnim odnosima Srbije i Maroka, mogućnostima unapređenja saradnje, naročito ekonomske saradnje, kao i o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

„Želim da izrazim zadovoljstvo zbog posete Maroku. Srbija je, kao što znate, naslednica bivše Jugoslavije i sa ponosom ističemo dugogodišnju tradiciju naših diplomatskih odnosa.

Mom kolegi, ministru spoljnih poslova, doneo sam fotografije iz naših arhiva, u pitanju su fotografije nastale tokom posete Tita Maroku i fotografije kralja Hasana Drugog sa učešća na Prvoj konferenciji nesvrstanih koja je održana u Beogradu 1961. godine.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi, oni su tradicionalno dobri i izražavamo spremnost da ih dalje razvijamo u duhu prijateljstva, saradnje i poštovanja principa teritorijalnog integriteta.

Potrebno je što pre aktivirati Mešoviti komitet za saradnju između dve zemlje kako bi se povećala i naša ekonomska saradnja. Ona bi mogla da bude na mnogo višem nivou nego što je sada. Ima mnogo oblasti u kojima možemo imati bolju saradnju kao što su poljoprivreda, energetika, IT.

Naše dve zemlje dele iste stavove kada je reč o poštovanju međunarodnog prava. Pokazalo se da u međunarodnom pravu ne treba da postoje dvostruki standardi i izuzeci, jer onda takvi izuzeci postaju pravilo.

Mi smo više puta rekli da međusobno podržavamo teritorijalni integritet naših zemalja i na takav način se ponašamo u međunarodnim organizacijama sa željom da se svi problemi reše na miran način, dijalogom u okviru institucija koje su nadležne da posreduju u takvom dijalogu a to su pre svega UN.

Za nas je od ključnog značaja poštovanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje. Zahvalni smo na tome što Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije i još jednom bih pozvao na otvaranje saradnje ovog regiona sa regionom Zapadnog Balkana.

daccich sporazum_14032018_1

Danas su potpisani Memorandum o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Marokanske akademije za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Maroko, kao i Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, medija, omladine i sporta između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Maroko za period od 2018. do 2020. godine.

Takođe, danas sam sa premijerom i šefom diplomatije razgovarao o naporima Maroka da dobije organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu. Preneću Fudbalskom savezu Srbije našu preporuku da podržimo Maroko.

Želim da obavestim da će Maroko biti zemlja - počasni gost na Međunarodnom sajmu knjiga koji se održava u oktobru u Beogradu. Reč je o prestižnoj manifestaciji koja ima tradiciju dugu preko pola veka", izjavio je šef srpske diplomatije.

Ministar Dačić održao je danas i predavanje polaznicima Marokanske akademije za diplomatske studije. Polaznike Diplomatske akademije upoznao je sa spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije, evropskim integracijama Srbije, regionalnoj saradnji i aktuelnim međunarodnim temama.