gototopgototop
ponedeljak, 05. mart 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Svečano uručeno 235 ključeva stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru Regionalnog stambenog programa
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ovca -_RSPGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na današnjem svečanom uručivanju 235 ključeva stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa:

„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da vam se danas, po prvi put u ovoj godini, obratim povodom nastavka sprovođenja Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Danas obeležavamo završetak radova na izgradnji 235 stanova u Ovči, u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa.

Na ovom istom mestu, 9. septembra 2016. godine, postavili smo kamen temeljac za izgradnju 235 stanova za porodice izbegle iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Reći ću vam samo da je tokom radova na gradilištu u proseku svakodnevno bilo između 100 i 110 radnika, po potrebi u dve smene. Ponosan sam što smo uspeli da za prilično kratko vreme završimo ovaj veliki projekat koji će omogućiti dom velikom broju ljudi i početak neke nove i rasterećenije životne faze.

Vrednost projekta u Ovči je 9,8 miliona evra, a finansijska sredstva za izgradnju ovih stanova obezbeđena su delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope, i delom iz budzeta Grada Beograda. Zahvaljujem ovom prilikom i čelnicima grada, kao i drugim lokalnim samoupravama, koji su prepoznali značaj regionalnog stambenog programa i doprineli da projekat zaživi. Njihov doprinos je veoma značajan i u kontekstu održivosti celog programa. Iskustvo nam je pokazalo da pružanje pomoći žrtvama rata i progona, dugoročno gledano, podstiče prosperitet novih naraštaja i stabilnost u svim sferama društva.

Dame i gospodo,

Dozvolite da vas podsetim da je treći potprojekat Regionalnog stambenog programa, koji se odnosi na korisnike sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, vredan 13,6 miliona evra namenjenih za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda. Imao sam tu privilegiju da u okviru ovog potprojekta u junu 2016. godine uručim 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava, a u septembru 2017. u ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadzić" 302 ugovora za pakete građevinskog materijala. U Beogradu, kao i u Srbiji, zaista se intenzivno gradi, a sredinom novembra prošle godine počela je i gradnja novih 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin.

Pored ovakve statistike reči su suvišne, jer ona najbolje govori o postignutim rezultatima. Čast mi je i zadovoljstvo da budem aktivan učesnik programa i doprinesem podizanju njegove vidljivosti. Zahvaljujem vam što ste danas ovde i što kontinuirano pratite i pružate podršku našim naporima da pronađemo i obezbedimo trajna rešenja za izbeglice koje su devedesetih godina prošlog veka napustile svoja ognjišta širom bivše Jugoslavije i rešile da ostanu u Republici Srbiji. Srbija je svesna činjenice da su za rešavanje ovako teških pitanja potrebni i vreme i iskrena posvećenost, da je neophodna saradnja država porekla i prihvata, kao i spremnost da se za sva otvorena pitanja pronađu pravična i održiva rešenja.

Polazeći od potreba izbeglica, pre svega neophodnosti ostvarenja i zaštite njihovih prava, istrajavali smo u naporima da Sarajevski proces održimo u životu i da istrajemo u pronalaženju održivih rešenja, svesni da je praktična pomoć – ona koja rešava životno važna pitanja – ujedno i najefikasnija.

Zato bih još jednom želeo da se zahvalim svima koji su svojim izuzetnim radom i zalaganjem doprineli dosadašnjem uspehu - domaćim institucijama na čelu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, međunarodnim partnerima koji nam pružaju podršku - Evropskoj uniji, UNHCR-u, OEBS-u, kao i mnogobrojnim bilateralnim donatorima. Verujem da ćemo i dalje imati vaše razumevanje i podršku i nadam se da ćemo se i u ovoj, baš kao i u prošloj godini, često okupljati.


Hvala."