gototopgototop
subota, 17. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Sočiju održano 16. zasedanje srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Soci 2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predvodio je danas u Sočiju delegaciju Republike Srbije na 16. zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Ministar Dačić učestvuje u radu Međuvladinog komiteta kao kopredsedavajući sa srpske strane, dok sa ruske strane ovu funkciju obavlja potpredsednik Vlade Dmitrij Rogozin.

„Veoma je pozitivno što je u prethodnoj, 2017. godini, naša‎ spoljnotrgovinska razmena povećana u odnosu na 2016. godinu i iznosila je 2.5 milijarde dolara.

Cilj je da pored veoma dobrih političkih odnosa što više razvijamo ekonomske odnose, kao i da iskoristimo sve pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini i sadašnje pregovaranje da taj sporazum važi za sve članice Evroazijske unije.
Imamo veoma dobru saradnju u oblasti energetike, poljoptivrede, čekaju nas neki novi projekti u sferi privrede, industrije.

Za nekoliko dana u Beograd dolazi ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u cilju obeležavanja 180 godina ‎uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije.

Imamo dobru saradnju‎ na međunarodnom planu - kada je reč o zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa. S Ruskom Federacijom postoji tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo i naš zadatak je da to iskoristimo kao dobru osnovu za razvoj saradnje u svim segmentima društvenog života", izjavio je nakon sastanka ministar Dačić.