gototopgototop
subota, 17. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na konferenciji za novinare saopštio da je Burundi povukao priznanje Kosova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Konferencija -_februar_2018Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas u Ministarstvu spoljnih poslova vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je Burundi povukao priznanje Kosova kao nezavisne zemlje.

"Ovih dana u Prištini se obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova Republike Burundi kojom oni povlače priznanje Kosova."

Ministar je istakao da je na na taj način pokazao koliko je krhka nezavisnost Kosova i koliko je "lažna" lista od 116 zemalja koju organi Kosova prikazuju svojim građanima.

dacic njamitve_nota_15022018_04
 
"Pozivam ih da pokažu papire svih 116 zemalja. Na toj listi su zemlje koje uopšte nisu priznale Kosovo", istakao je šef srpske diplomatije , navodeći da se pitanje Kosova ne može rešiti bez dogovora sa Srbijom.

17022018 nota_01
17022018 nota_02
Naglasio je kako je on, kao ministar spoljnih poslova, uspeo da ubedi tri zemlje da povuku priznanje i poručio da će nastaviti borbu za državne i nacionalne interese.

"Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći", poručio je Dačić.

Ministar Dačić, takođe je izjavio danas da zajednička pozicija EU nigde ne govori da Srbija mora da prizna Kosovo i dodao da je arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno da se od Srbije to traži.

Upitao je i ko je doneo odluku u okviru EU da Srbija treba da prizna Kosovo, ali je takođe i ukazao da Srbija treba pre ulaska u EU da reši bilateralne odnose.

„Napisali su da moramo da rešimo bilateralne odnose. A zašto to nisu uradili kad je bilo takvog primera između Hrvatske i Slovenije? Kako da to tada nije važilo, a sada važi?", upitao je ministar Dačić.

Ministar spoljnih poslova Dačić zahvalio je danas Stejt departmentu na čestitiki povodom Dana državnosti Srbije i ukazao da je američka administracija po prvi put u zvaničnom obraćanju podsetila na savezništvo sa Srbijom.

„Zahvalan sam Stejt departmentu i Reksu Tilersonu na čestitiki koju je uputio povodom Dana državnosti. Imao sam sastanak sa njim i drago mi je što je u čestitki upotrebio ono sa čime sam ga 
upoznao, da je pre sto godina tadašnji predsednik Vudro Vilson objavio poseban proglas, kojim se američki narod poziva da kroz molitvu iskaže solidarnost sa srpskim narodom."

Ministar je podsetio da se tada, 28. jula 1918. godine, na Beloj kući vijorila srpska zastava.

"Hoću da pozovem sve da se kao država i narod više borimo za svoj interes", zaključio je šef srpske diplomatije na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

dacic njamitve_nota_15022018_03
dacic njamitve_nota_15022018_05