gototopgototop
четвртак, 15. фебруар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: „Традиционално пријатељство и унапређење сарадње између Србије и Бурундија“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министар Дачић - Министар Њамитве - Потписивање Меморандума о разумевању два министарстваПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у званичној посети Републици Бурунди.

Шеф српске дипломатије састао са са највишим званичницима Бурундија. Министар Дачић разговарао је са председником Бурундија Пјером Нкурунизе и својим колегом, министром за спољне односе и међународну сарадњу, Аланом Аиме Њамитве. Такође, министар се састао и са генералним секретаром владајуће партије у Бурундију, Национални савет за одбрану демократије – Снага за одбрану демократије, Еваристом Ндађишимијем.

Дачића са председником Бурундија Пјером НкурунизеМинистар Дачић истакао је велико задовољство посетом Републици Бурунди. У разговорима је подвучено историјско пријатељство две државе и два народа које датира из периода СФРЈ.
Закључено је да не постоје препреке за унапређење сарадње на пољу политике, привреде и посебно образовања.

Високи званичници Бурундија упознали су шефа српске дипломатије са основним унутарполитичким циљевима актуелне владе Бурундија са посебним нагласком на постизање националног јединства после низа турбулентних деценија.

„Велико ми је задовољство због посете Бурундију. Везује нас традиционално пријатељство из времена Тита и бивше Југославије. Југославија је признала Бурунди 1962. године. Ми настављамо са таквом политиком и желимо што боље односе са Бурундијем.

Дачића са генералним секретаром владајуће партије у Бурундију Еваристом НдађишимијемДанас смо потписали Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства за спољне односе и међународну сарадњу Републике Бурунди, а још десетак споразума је у припреми да се потпишу.

Међусобно ћемо се помагати и имати разумевања за све проблеме са којима се суочавамо.

Направићемо план међусобне сарадње од области политичких консултација, војне, полицијске сарадње‎, економске сарадње и стипендија за школовање студената.

Дачића са министром за спољне односе и међународну сарадњу Аланом Аиме ЊамитвеОчекујем посету мог колеге, министра спољних послова‎, а након тога и посету председника Бурундија Србији.

Ми смо пријатељи и подржаваћемо једни друге. Могу да закључим да је ово била једна врло успешна посета", изјавио је министар Дачић након састанака са највишим званичницима Бурундија.