gototopgototop
četvrtak, 26. oktobar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić otvorio izložbu "Sva lica srpskog diplomate Nušića"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Otvaranje izložbe "Sva lica srpskog diplomate Nušića"Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano je otvorio je izložbu „Sva lica srpskog diplomate Nušića" u Muzeju srpske diplomatije.

Izložba je postavljena povodom 120 godina od postavljanja Branislava Nušića na mesto konzula u Solunu i bila je dobra prilika je da se napravi osvrt na njegovu diplomatsku karijeru.

U svom govoru šef srpske diplomatije istakao je da i sam naziv izložbe govori o svestranosti lika i dela Branislava Nušića, njegovom širokom interesovanju i neiscrpnoj energiji.

Ministar je istakao da promovisanje lika i dela znamenitih srpskih diplomata treba da bude naša obaveza i dužnost, jer se na taj način promovišu kulturni dometi naše zemlje i našeg naroda.

„Kroz promociju srpske diplomatske baštine i stvaralaštva našeg naroda, diplomatija obavlja jednu od svojih ključnih funkcija, pozicionira Srbiju na međunarodnom planu u grupu onih koji su kroz dela velikana zadužili čovečanstvo" zaključio je ministar Dačić.

U nastavku je i integralna verzija govora koji je tom prilikom održan.

„Poštovani gosti,
Poštovani članovi porodice Nušić,
Dame i gospodo,
Uvaženi poštovaoci lika i dela Branislava Nušića,

Čast mi je i zadovoljstvo da vas danas u ime Vlade Republike Srbije, i u svoje lično ime, pozdravim u Muzeju srpske diplomatije, povodom otvaranja izložbe „Sva lica srpskog diplomate Nušića".

Naziv izložbe je uzet iz razloga što smo želeli da naglasimo svestranost lika i dela Branislava Nušića, njegovog širokog interesovanja i stvaralačke inteligencije, pregalaštva i neiscrpne energije.

Branislav Nušić je bio član Srpske kraljevske akademije, pisac, komediograf, dramaturg, diplomata, orator, etnograf, utemeljivač nacionalnih teatara, novinar i član prve redakcije „Politike" zajedno sa Vladislavom Ribnikarom.

Želeo bih da naglasim da je povod za organizovanje izložbe 120 godina otkako je Branislav Nušić službovao kao konzul u Srpskom konzulatu u Solunu, ali i da ukažem da se ove godine navršava 130 godina od otvaranja ovog Konzulata. Takođe, istakao bih i da je Branislav Nušić službovao i u srpskim konzulatima u Bitolju, Prištini i Seresu.

Diplomatski put Branislava Nušića bio je bremenit izazovima zaštite prava i interesa Srba, a njegovi zapisi i knjige iz tog perioda diplomatskog rada i dokumenta koja je ostavio iza sebe, pečat su jednog teškog vremena sa poukama i putokazima koji su korisni i danas za razumevanje određenih kretanja na prostoru Balkana i šire.

Čuvena je Nušićeva izreka: „Mi, diplomate, pozvani smo da pojave predvidimo i pre nego što one postanu fakat, obezbedimo za svoju državu sve moguće koristi ili bar odstranimo štete koje bi nam te pojave donele".

Izložba koju danas otvaramo u Muzeju srpske diplomatije je prva u nizu iz ciklusa „Znamenite srpske diplomatske porodice", koja se organizuje u saradnji sa „Nušić" Fondacijom i legatima „Dom Jevrema Grujića", „Kuća Petronijevića", „Kuća Veljkovića", „Legatom Ive Andrića˝ i relevantnim institucijama koje se bave očuvanjem srpske diplomatske baštine. Potomcima ovih velikana, koji su danas sa nama, želim još jednom da zahvalim što neguju tradiciju i baštinu srpske diplomatije.

Promovisanje lika i dela znamenitih srpskih diplomata treba da bude naša obaveza i dužnost, jer na taj način promovišemo kulturne domete naše zemlje i našeg naroda. Kroz promociju srpske diplomatske baštine i stvaralaštva našeg naroda, diplomatija obavlja jednu od svojih ključnih funkcija, pozicionira Srbiju na međunarodnom planu u grupu onih koji su kroz dela velikana zadužili čovečanstvo.

Želim da naglasim da ću i ubuduće sa velikim zadovoljstvom učestvovati na ovakvim događajima, i koristim ovu priliku da još jednom zahvalim „Nušić" Fondaciji, odnosno Nebojši Nušiću i Centru „Fabula nostra", gospođi Mileni Šećerović, na trudu i angažovanju radi realizacije današnje izložbe.

Hvala!"