gototopgototop
sreda, 25. oktobar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić o učešću na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
Palermo -_Dacic_izjavaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a koja je održana u Palermu.

Gavne teme ovogodišnje Konferencije bili su tokovi migranata i izbeglica preko Mediterana i bezbednosni izazovi koje nose. Takođe, razgovaralo se i o mogućnostima da se dođe do zajedničkog pristupa kada je migrantska kriza u pitanju.

„Istakao sam da je Srbija, za Evropu imala neuobičajen pristup, da smo bili veoma pripremljeni. Kroz našu zemlju je prošlo 900.000 migranata, nije zabeležen niti jedan incident. Balkanska ruta je zatvorena ali i dalje nekoliko hiljada migranata boravi u našoj zemlji.

Istakao sam da je Srbija, zemlja sa najvećim brojem registrovanih izbeglica i interno raseljenih lica u Evropi.

Naglasio sam da se od ukupnog broja interno raseljenih sa Kosova i Metohije, u proteklih 18 godina od kada je međunarodna zajednica prisutna na KiM, svega 1.9%, vratio u svoje domove", izjavio je ministar Dačić.

Na marginama Mediteranske konferencije, šef srpske diplomatije imao je i niz bilateralnih susreta.
Ministar Dačić razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Italije, Moldavije, Malte, kao i sa ministrom unutrašnjih poslova San Marina.

Ministar Dačić i šef italijanske diplomatije Anđelino Alfano razgovarali su o odnosima dve zemlje, o saradnji međunarodnim organizacijama, a naročito Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojim će sledećeg meseca predsedavati Italija.

„Za Srbiju je to važno jer je u toku neprincipijelan pokušaj da se izmeni format sednica Saveta bezbednosti o Kosovu. Neke zapadne zemlje pokušavaju da promene format održavanja sednica Saveta bezbednosti, bilo na način da se one zatvore, što znači da se raspravlja samo na zatvorenim sednicama u okviru Saveta bezbednosti UN-a ili da se one prorede i da ne budu na svaka tri meseca. Zato je nama veoma značajno da imamo razumevanje Italije, kao predsedavajuće."

Za Srbiju je veoma važno da se o svim problemima koji postoje na Kosovu i Metohiji, dok postoji Rezolucija 1244 i Misija UN-a na KiM, raspravlja redovno i onako kako je i predviđeno tom Rezolucijom na sednicama Saveta bezbednosti", zaključio je šef srpske diplomatije.