gototopgototop
четвртак, 08. јун 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Њујорк: Стари српски накит на нов начин у Њујорку
+ larger fontnormal font- Smaller font
njujork 8620171Катарина Чудић, историчар уметности, дизајнер и аутор уметничког накита,  са посебним интересовањем за историју накита и савремени накит, је у сарадњи са генералним конзулатом Републике Србије у Њујорку, успешно представила свој рад, који је многобројним гостима дочарао средњовековни српски накит на модеран начин.

Катарина  је завршила чувену италијанску јувелирску школу „Le Arti Orafe" у Фиренци, док се на Филозофском факултету у Београду бавила темом историје српског накита са посебним акцентом на тему женског накита у средњовековној Србији, период од XII до XV века, што јој је била и својеврсна инспирација за ову изложбу.

Тежећи савршеној комбинацији савременог дизајна и традиционалних јувелирских техника, сваки комад на изложби вешто балансира између уметности и занатсва. Модерне форме патинираног сребра, оплемењене топлином златних детаља или полудрагим камењем изражај су снажног уметничког идентитета уметнице.

Посебну пажњу и признања за свој рад добила је на националним и интернационалним изложбама, као и у бројним публикацијама. Учествовала је и на организацији изложби накита, паралелно истражујући и пишући о историји накита и савременом накиту.

Катарина је активни члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) и Интернационалног удружења савременог накита AGC, Associazione del Gioiello Contemporaneo.

Представљање уметничког накита младе уметнице у конзулату Републике Србије у Њујорку привукао је велики број гостију, како представника српске заједнице тако и интернационалне госте који су показали велико интересовање за рад Катарине Чудић и њене аутентичне комаде уметничког накита.

20170609 105548
njujork 8620172
njujork 8620173
Кључне речи: САД