gototopgototop
petak, 02. jun 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Plenarni sastanak Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma u Tokiju
+ larger fontnormal font- Smaller font
plenarni sastanak_1Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović učestvovao je na Plenarnom sastanku Globalne inicijative za borbu protiv terorizma (Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism - GICNT) koji je održan u Tokiju 1. i 2. juna 2017. godine.

GICNT je pokrenut 2006. godine na samitu G8 kao zajednička inicijativa predsednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država, kojoj se pridružilo 88 država i pet međunarodnih organizacija u statusu posmatrača. Srbija je pristupila ovoj inicijativi u julu 2007. godine i redovne učestvuje na njenim sastancima kojima predsedavaju predstavnici SAD i Ruske Federacije.

U istupanju na Plenarnom sastanku ambasador Filipović je istakao snažnu posvećenost Republike Srbije, kao članice Ujedinjenih nacija i Međunarodne agencije za atomsku energiju, sprečavanju terorističkih akata usmerenih protiv Srbije ili bilo koje druge članice međunarodne zajednice. Podvukao je da je međunarodna saradnja sa relevantnim organizacijama i partnerima u svetu od suštinskog značaja za održavanje efikasnog sistema bezbednosti i naglasio spremnost Republike Srbije da zajedno sa ostalim učesnicima u okviru GICNT da svoj doprinos u realizaciji zajedničkih ciljeva. Ukazao je i na prioritetne aktivnosti Republike Srbije poput unapređenja pravnog okvira za obezbeđivanje radioaktivnih izvora, poboljšanje graničnih kapaciteta detekcije, podizanje nivoa sistema fizičke zaštite radioaktivnih izvora i drugo. Ambasador Filipović se pridružio učesnicima skupa u upućivanju izraza saučešća povodom terorističkog napada izvršenog 31. maja u centru Kabula, glavnog grada Avganistana.