gototopgototop
nedelja, 21. maj 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Oslo: Predavanje o Jugoslovenskim zarobljenicima u Norveškoj od 1942. do 1945.
+ larger fontnormal font- Smaller font
oslo 21520171U saradnji sa  „Centrom za studije holokausta i religijskih manjina" iz Osla i „Narvik centrom" iz Narvika, Ambasada Republike Srbije u Oslu organizovala je 21. maja predavanje na temu „Jugoslovenski zarobljenici u Norveškoj od 1942. do 1945. – od masovnog ubijanja od strane pripadnika SS do paketa Crvenog krsta pod Vermahtom", koje je održao istoričar Mikael Stoke iz „Narvik centra". Predavanje je održano u zgradi Holokaust centra u Oslu.

Ambasadorka Srbije u Kraljevini Norveškoj Suzana Bošković-Prodanović pozdravila je prisutne, naglasivši da se ove godine navršava 75 godina od dolaska srpskih, odnosno jugoslovenskih interniraca u Norvešku 1942. Takođe, istakla je značaj ovog jubileja, koji će biti obeležen nizom manifestacija na severu Norveške sredinom juna ove godine, a u saradnji sa norveškim vlastima i društvom prijateljstva „Zapadni Balkan-Norveška", kao i Savezom srpskih Udruženja u Norveškoj. Bošković-Prodanović je podvukla da je tokom boravka srpskih interniraca u koncentracionim logorima SS i radnim logorima Vermahta, norveško stanovništvo pružalo pomoć srpskim zarobljenicima i pokazalo saosećanje, što predstavlja „kamen temeljac tradicionalnog i iskrenog prijateljstva između srpskog i norveškog naroda koje traje do današnjih dana".

Nakon predavanja održana je promocija filma „Krst od krvi", bosanskog reditelja Sime Brdara, kojoj su prisustvovali predstavnici norveških akademskih institucija, nevladinih organizacija i tink-tenkova, predstavnici diplomatskog kora, kao i pripadnici srpske dijaspore u Norveškoj.

Oslo 21520172
Ključne reči: Norveška