gototopgototop
недеља, 21. мај 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Иступање шефа српске дипломатије Ивице Дачића на специјалном састанку Савета министара иностраних послова држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу
+ larger fontnormal font- Smaller font
BSEC„Поштовани председавајући,

Ваше екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да се обратим овом високом скупу у име Владе Републике Србије. Дозволите ми, најпре, да се захвалим нашем домаћину, потпредседнику Владе Републике Турске Тугрулу Туркешуна топлом гостопримству који нам боравак у Турској чини додатно пријатним.  Истовремено, ово је и прилика да честитам Влади Републике Турске на ефикасном и плодоносном председавању у претходних шест месеци. Наглашавам да је Република Србија препознала значај и подржала приоритете турског председавања и са задовољством констатује да је иза нас једно корисно полугодиште у деловању Организације.

Регионална сарадња је један од главних спољнополитичких приоритета Републике Србије. У том смислу, Република Србија подржава сваку иницијативу која за циљ има промоцију дијалога, мултилатералне економске сарадње и јачање регионалних добросуседских односа.

Утисак је да наше земље теже јачању интензитета сарадње, на бази узајамних интереса, а Организација за црноморску економску сарадњу пружа јединствен погодан оквир за унапређење сарадње и јачање поверења у региону. Значај Организације је у томе, што поред оквира за испуњавање економских интереса, неспорно доприноси иповећању стабилности, безбедности и општег просперитета. Стога је наш посебан задатак да проценимо досадашње резултате и да поставимо смернице за даље развијање и јачање сарадње у оквиру BSEC-а. Резултати постигнути у претходном периоду јасно потврђују да Организација има потенцијал, али и намећу императив даљег унапређења сарадње и реализацију конкретних пројеката у областима од заједничког интереса.

Овогодишње обележавање 25. годишњице формирања Организације нас подстиче да се замислимо над тим јубилејом и да направимо малу ретроспективу, подсећајући се на све изазове кроз које је прошла Организација и њене чланице појединачно.  Свакако, морамо поштовати овај период, који  треба да мотивише све актере и да подстакне стварање нових идеја које ће генерисати будуће активности и анимирати партнере не само из држава чланица, већ и свих заинтересованих страна, укључујући и државе посматраче, као и учеснике секторског дијалога. На овај начин Организација ће потврдити свој међународни профил и позицију на међународној сцени.

Поштовани председавајући,

У складу са одредницом „економска сарадња" у имену наше Организације, неопходно је да она кроз повезивање привредних субјеката истовремено има улогу носиоца стабилног и одрживог развоја у овом делу света. Економска димензија сарадње има улогу значајног, а врло често и круцијалног елемента повезивања земаља региона. Имајмо, при томе, у виду стратешки, инфраструктурни и економски значај региона Црног мора који као такав представља велики развојни потенцијал. Организација треба да користи тај потенцијал како би земље чланице заједнички допринеле остварењу циљева светског и општег значаја, какви су циљеви одрживог развоја записани у агенди УН-а до 2030. године. Подсећам да се BSEC, преко својих 12 радних група и радних тела, између осталог, активно бави и циљевима одрживог развоја.

У том смислу, састанци ове Организације треба да буду место размене мишљења експерата о најважнијим питањима из области са којима се регион среће - туризма, пољопривреде, банкарства и финансија, борбе против организованог криминала, царине, образовања, енергетике, заштите животне средине, здравства, информационе технологије, науке, културе.

Указујући на значај рада Међународног секретаријата у Истанбулу у повезивању и координацији рада и сагледавању заједничких циљева и интереса, истичем потребу његове модернизације, у складу са временом у коме живимо. Када помињем време у којем живимо, верујем да у је у мислима сваког од нас рационално коришћење финансијских средстава и ефикасан и професионалан административни апарат. А на земљама чланицама је да кроз развој међусобне сарадње, стварају услове за  просперитет и јачају међусобну солидарност, како би обезбедили мир у региону.

На крају, желео бих да укажем на чињеницу да је суштински сав наш рад усмерен на побољшање стандарда наших грађана, а да је једини рецепт за то јачање сарадње земаља чланица у областима од заједничког интереса, као и јачање веза и солидарности наших држава у овом турбулентном времену."Министар Дачић на БСЕЦ министарској конференцији
Министар Дачић на БСЕЦ министарској конференцији
Министар Дачић на БСЕЦ министарској конференцији
Министар Дачић на БСЕЦ министарској конференцији
Министар Дачић на БСЕЦ министарској конференцији