gototopgototop
četvrtak, 18. maj 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Istupanje šefa srpske diplomatije Ivice Dačića na neformalnoj večeri 127. ministarstkog sastanka Saveta Evrope
+ larger fontnormal font- Smaller font
DPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na 127. ministarskom sastanku Saveta Evrope, koji kiparsko predsedavanje Komitetu ministara organizuje u Nikoziji 18. i 19. maja 2017. godine.

Šef srpske diplomatije učestvovao je danas na neformalnoj večeri koju je kiparsko predsedavanje ovoj organizaciji priredilo za šefove delegacija država članica i održao govor na temu "Jačanje poverenja u evropske demokratije: suočavanje za izazovima rasisma, ksenofobije, socijalne marginalizacije, ekstremizma i populizma".

Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

„Problemi rasizma, ksenofobije i ekstremizma, nažalost, u porastu su na čitavom evropskom prostoru. Savet Evrope može značajno da doprinese u suzbijanju ovih pojava. U našem regionu, poslednjih godina i meseci bili smo svedoci govora i zločina iz mržnje, ksenofobije, kao i opasnog potpirivanja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, uz povremene neodgovorne i opasne izjave i aspiracije pojedinih lidera za prekrajanjem granica u regionu. I generalni sekretar Jagland, u najnovijem izveštaju o stanju ljudskih prava, opravdano ukazuje na problem govora mržnje koji je prisutan u mnogim zemljama. Želim u vezi sa tim da naglasim da je istinsko opredeljenje Srbije dalji razvoj regionalne stabilnosti i saradnje kroz dijalog, mir i pomirenje. Ali, taj cilj je moguće postići isključivo ako takva spremnost postoji na svim stranama i ako se činjenje, ili nečinjenje, svake države u suzbijanju takvih pojava mere istim aršinima. U tom pogledu vidimo mogućnost za ključni doprinos Saveta Evrope koji poseduje mehanizme da takve pojave i probleme uoči, jasno osudi i ukaže na potrebu i pravce preduzimanja odlučnih mera na njihovom suzbijanju, što Srbija veoma ceni. Pritom, posebno imamo u vidu neophodnost zaštite i unapređenja prava pripadnika nacionalnih manjina.

Čvrsto smo opredeljeni da, u saradnji sa Savetom Evrope, nastavimo da se angažujemo na tom planu, a u skladu sa preporukama Saveta Evrope. Istovremeno, očekujemo da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u susednim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Organizacije."