gototopgototop
петак, 05. мај 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Чикаго: Вече карикатуре и анимираног филма
+ larger fontnormal font- Smaller font
Cikago 5520171У Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу одржано је вече карикатуре и анимираног филма Зорана Јовановића из Београда, познатог карикатуристе и аутора анимираних филмова. Име Зорана Јовановића налази се у Антологији најбољих карикатуриста и илустратора  по избору „Њујорк тајмса".

У Конзулату су биле изложене карикатуре награђене на међународним фестивалима међу којима и карикатура "Генерал са крстовима", која је обележила његову професионалну каријеру. Такође, емитовани су анимирани филмови "Марксијанци", "Заставе", "Антидогмин", "Либертас" и "Луди брод".

Конзул жеран Дејан Радуловић представио је госта, који је говорио о стваралачком процесу, инспирацијама, утицају нових технологија на развој карикатуре, као и свом ангажовању и искуству током рада и боравка у Њујорку.

Јовановићева остварења приказана су на фестивалима у Оберхаузену, Монтреалу, Кракову, Сиднеју, Београду, Загребу, Лондону, Аспену. Ретроспективе цртаних филмова имао је у кинотекама Харварда, Тел Авива, Јерусалима, Хаифе, у културним центрима Бомбаја, Њу Делхија, у студију Волта Дизнија.  Његови радови су представљени и у Музеју модерне уметности (МОМА) у Њујорку.

Cikago 5520172
Кључне речи: САД