gototopgototop
sreda, 19. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Unapređenje konzularne saradnje Republike Srbije i Narodne Republike Kine
+ larger fontnormal font- Smaller font
SKP MIP KinePrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa generalnim direktorom Sektora za konzularne poslove u Ministarstvu inostranih poslova Narodne Republike Kine Guo Šao Čunom.

Na današnjem sastanku izražena su očekivanja da će konzularni odnosi i ubuduće pratiti i pomagati trend razvoja političke i ekonomske saradnje.

Konstatovano je da Sporazum o uzajamnom ukidanju viza na obične pasoše za građane dve zemlje, koji je stupio na snagu 15. januara 2017. godine, predstavlja još jednu potvrdu strateških odnosa Republike Srbije i Narodne Republike Kine i otvara mogućnost za dalje unapređenje svih oblika dosadašnje i razvoj novih oblasti saradnje.

Pored sastanka koji je delegacija Ministarstva inostranih poslova Narodne Republike Kine imala sa šefom srpske diplomatije, u Ministarstvu su danas održane i konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Narodne Republike Kine na nivou pomoćnika ministara za konzularne poslove.

Ustanovljena je praksa naizmeničnog održavanja konzularnih konsultacija na godišnjem nivou i cilju daljeg unapređenja saradnje i redovne razmene iskustava u konzularnoj oblasti, posebno u vezi sa pružanjem konzularne zaštite građanima u hitnim i vanrednim situacijama. Konstatovana je potreba orijentacije na modernizaciju konzularnog rada i stalnog podizanja kvaliteta konzularne zaštite i usluga. Tom prilikom, konzularni odnosi i saradnja Republike Srbije i Narodne Republike Kine su ocenjeni pozitivno.

Konzularne konsultacije su bile sadržajne i u duhu prijateljskih odnosa. Izražena je obostrana spremnost za dalje unapređenje konzularne saradnje Republike Srbije i Narodne Republike Kine.‎Sastanak ministra Dačića sa Guo Šao Čunom
Sastanak ministra Dačića sa Guo Šao Čunom
Sastanak ministra Dačića sa Guo Šao Čunom
Sastanak ministra Dačića sa Guo Šao Čunom