gototopgototop
petak, 31. mart 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Prokuplju na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice u okviru Regionalnog stambenog programa
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić položio kamen temeljac za izgradnju stanova izbeglicima u ProkupljuGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Prokuplju u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji

„Uvaženi gosti,
Prijatelji i učesnici Regionalnog stambenog programa,

Hvala vam što ste danas ovde i što kontinuirano pratite i pružate podršku našim naporima da pronađemo i obezbedimo trajna rešenja za izbeglice koje su devedesetih godina prošlog veka napustile svoje domove širom bivše Jugoslavije i koji su rešili da danas ostanu u Republici Srbiji.

Posledice tih događaja u Srbiji se i danas osećaju. Iako uz pomoć međunarodne zajednice već preko dvadeset godina nastojimo da pružimo održiva rešenja i otklonimo posledice ovih nemilih događaja, razmere problema dovele su do toga da u XXI veku i dalje na svojoj teritoriji imamo blizu 30.000 izbeglica kojima su u državama porekla uskraćena neka od osnovnih prava, uključujući neometan pristup imovini.

Srbija je svesna činjenice da su za rešavanje ovako teških pitanja potrebni i vreme i iskrena posvećenost. Za okončanje izbeglištva neophodna je saradnja država porekla i prihvata, kao i spremnost da se za sva otvorena pitanja pronađu pravična i održiva rešenja.

Upravo to i jesu načela kojima se Republika Srbija vodi u rešavanju izbegličkog pitanja, pružajući od početka punu podršku Sarajevskom procesu, čiji neodvojiv deo predstavlja i Regionalni stambeni program. Polazeći od potreba izbeglica, neophodnosti ostvarenja i zaštite njihovih prava, istrajavali smo u naporima da Sarajevski proces održimo živim i onda kada se činilo da napredak neće biti moguć. Istovremeno smo, u skladu sa svojim mogućnostima, stalno težili unapređenju položaja ovih ugroženih lica. Složićete se sa mnom, da je praktična pomoć – ona koja rešava životno važna pitanja – ujedno i najefikasnija.

Izbeglištvo je globalna pojava i danas vrlo aktuelna, koja ima dugu istoriju. Iskustvo nam je pokazalo da pružanje pomoći žrtvama rata i progona, dugoročno gledano, podstiče prosperitet novih naraštaja i stabilnost u svim sferama društva. Verujem da će to biti slučaj i ovde u Prokuplju, u ovom drevnom gradu na obali Toplice, punom potencijala, koji je bio dom i utočište mnogima. Kao što verovatno znate, i ja sam iz Topličkog okruga i razvoju ovog kraja pridajem poseban značaj.

Pre samo dve nedelje učestvovao sam u polaganju kamena temeljca u Sremskoj Mitrovici za izgradnju 40 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, prekjuče sam u Skupštini grada Beograda prisustvovao uručenju 49 ugovora za izgradnju montažnih kuća za korisnike koji imaju prebivalište na teritoriji Beograda, a juče sam učestvovao u polaganju kamena temeljca za izgradnju 20 stanova u Kruševcu.

Povod današnjeg okupljanja, polaganje kamena temeljca za izgradnju 20 stanova za korisnike Regionalnog stambenog programa, je upravo takav. To je potvrda da smo napravili još jedan značajan korak u sprovođenju Programa i da je od ideje, ovaj značajan Program, danas postao stvarnost.

Uskoro i u Paraćinu počinje izgradnja zgrade sa 20 stambenih jedinica, koje se grade u okviru istog, drugog Potprojekta Regionalnog stambenog programa. Izgradnja stanova u okviru ovog Potprojekta očekuje se u još pet opština, u Vršcu, Bajinoj Bašti, Šidu, Šapcu i Kikindi. Trudim se da se odazovem pozivu da u svakoj od ovih opština položim kamen temeljac, jer sam svestan značaja svakog rešenja, svakog korisnika Regionalnog stambenog programa.

Podsetiću vas da je Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica (74.000 lica) u regionu, od čega najveći broj u Republici Srbiji, koji je formalizovan ministarskom Beogradskom deklaracijom novembra 2011. godine. Još konkretniji iskorak učinjen je aprila 2012. godine kada je održana Donatorska konferencija u Sarajevu. Zbog toga želim da zahvalim svima koji su u ovih pet godina učestvovali u naporima da Regionalni stambeni program zaživi, da od perioda kompleksnih priprema i planiranja, danas gradimo stanove, dodeljujemo seoska domaćinstva i montažne kuće, kao i građevinski materijal korisnicima. Tu mislim i na nadležne institucije, opštine, bilateralne donatore i međunarodne organizacije uključene u realizaciju Programa. Svojim trudom i posvećenošću, energijom i verom u ono što rade, doprineli su uspehu Programa i njegov su nezaobilazni deo.

Ali, pre svega, zahvaljujem vama, neposrednim korisnicima Programa, na ogromnoj istrajnosti i strpljenju. Period nesigurnosti, straha i brige je, nadam se, zauvek završen. Želim vam uspeh, radost i prosperitet u ovom novom životnom poglavlju, u vašim novim domovima. Verujem da ćete, nakon dugog i neizvesnog perioda izbeglištva, u ovoj opštini koja se svakim danom sve više razvija, uspeti da ostvarite svoje životne ciljeve."