gototopgototop
četvrtak, 30. mart 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Kruševcu na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice u okviru Regionalnog stambenog programa
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić položio kamen temeljac za izgradnju stanova za izbeglice u KruševcuGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice u Kruševcu u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji:

„Uvaženi gosti,
Prijatelji Regionalnog stambenog programa,

Realizacija stambenih rešenja za izbeglice u Srbiji kroz Regionalni stambeni program u punom je zamahu ovog proleća. Naši česti susreti govore o velikoj dinamici i ostvarenom napretku, kao i da se saradnjom i zajedničkim trudom, ukoliko postoji volja, mogu naći rešenja za potrebe izbeglih.

Pre samo dve nedelje učestvovao sam u polaganju kamena temeljca za izgradnju 40 stanova u Sremskoj Mitrovici, juče je u Skupštini grada Beograda uručeno 49 ugovora za izgradnju montažnih kuća za korisnike koji imaju prebivalište na teritoriji Beograda.

Danas postavljamo još jedan kamen temeljac za izgradnju 20 stanova u Kruševcu, u okviru Potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa. Zadovoljstvo je videti da je Program zaživeo, da se radi i gradi punom parom i to po celoj Srbiji, što nam je veoma važno.

Sve što sam pre dve nedelje rekao važi i danas. Realizacija Programa je dug proces, koji nije uvek bio lak, ali za sve nas koji smo uključeni u njegovu realizaciju nema lepšeg osećaja nego videti konkretne rezultate u primeni Programa i radost na licima korisnika, koji će uskoro biti u svojim novim domovima i započeti jedno novo životno poglavlje.

Itekako imamo razloga za ponos, jer se pored izgradnje stanova i nabavke montažnih kuća, intenzivno sprovode javne nabavke za građevinski materijal, pa se tako očekuje da 303 porodice u okviru Potprojekta 3 dobiju građevinski materijal u toku ove građevinske sezone. Gradnja 235 stanova u beogradskom naselju Ovča, za koji smo položili kamen temeljac juna prošle godine, ide ispred roka. Što se tiče stanova u Kruševcu, reč je o stanovima za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji se dodeljuju u zakup sa mogućnošću otkupa, prema Zakonu o izbeglicama. Rok za završetak gradnje prema ugovoru je februar 2018. Želeo bih da zahvalim pre svega Gradu Kruševcu i opštinama širom Srbije koje su uključene u realizaciju Programa na posvećenosti, kao i krajnjim korisnicima na strpljenju i istrajnosti. Želimo da vam bar na neki način nadomestimo ono što ste izgubili, da vam povratimo veru u sigurnu budućnost i obezbedimo zaštitu kao građanima Republike Srbije.

Uskoro i u Paraćinu počinje izgradnja zgrade sa 20 stambenih jedinica, koje se grade u okviru istog, drugog Potprojekta Regionalnog stambenog programa. Do kraja maja, kao što sam već najavio u Sremskoj Mitrovici, počeće izgradnja zgrada sa po 20 stanova u još dva grada - Vršcu i Prokuplju. Izgradnja stanova u okviru ovog Potprojekta očekuje se u još četiri opštine - u Bajinoj Bašti, Šidu, Šapcu i Kikindi.

Pored ovakve statistike, reči su suvišne, jer ona najbolje govori o postignutim rezultatima. Zato bih želeo još jednom da zahvalim nadležnim institucijama na centralnom i lokalnom nivou, koje uspešno koordinira Komesarijat za izbeglice i migracije, jer svojim trudom i posvećenošću, energijom i verom u ono što rade, doprinose uspehu Programa i njegov su nezaobilazni deo. Važnu ulogu u ostvarivanju ovog Programa imaju jedinice lokalne samouprave, koje su pokazale spremnost i inicijativu da učestvuju i zahvaljujem im na tome. Ovo je posebno važno kada se ima u vidu da se većina izbeglih lica odlučila za trajnu integraciju u Republici Srbiji, jer nisu u mogućnosti da u potpunosti ostvare svoja prava u državama porekla. Dosadašnja saradnja sa državama partnerima u realizaciji Programa, predstavlja značajnu prekretnicu u odnosima u regionu, ali na tom putu sve države moraju podjednako ispunjavati svoje obaveze u pogledu trajnih rešenja za izbeglice.

Dragi prijatelji Programa,
Uvaženi gosti,

Podsetiću vas, kao mnogo puta do sada, da Vlada Republike Srbije pomaže i interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije, koji se nalaze u nezavidnoj situaciji i koji još uvek čekaju održiva rešenja, uključujući pravo na povratak u Pokrajinu, a koje nećemo zaboraviti. Napredak Regionalnog stambenog programa nam svima uliva nadu da rešenje postoji i da se uz angažovanje svih može doći do zadovoljavajućeg rezultata.

Na kraju, želeo bih da zahvalim i mnogobrojnim bilateralnim donatorima Fonda Regionalnog stambenog programa i međunarodnim organizacijama uključenim u realizaciju Programa, koji su zajedno doprineli ostvarenim rezultatima. Verujem da ćemo i dalje imati razumevanje i donatora i međunarodnih partnera za dinamiku realizacije Programa. Republika Srbija, kao najveći korisnik, takođe izdvaja iz svog budzeta 10% ukupne vrednosti Programa, što je znatna suma i jasan pokazatelj političke posvećenosti Srbije ovom pitanju. Zato zahvaljujem svima na upornosti i posvećenosti i želim nam puno uspeha u predstojećem radu."