gototopgototop
ponedeljak, 27. mart 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija želi da unapređuje sveukupnu saradnju sa Nemačkom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Helbah 3-1Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa ambasadorom Kristijanom Helbahom, izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Savezne Republike Nemačke za Jugoistočnu Evropu, zemlje EFTA i Tursku.

Ministar Dačić istakao je da su odnosi Srbije i Nemačke na veoma visokom nivou, da ih karakterišu intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja. Naglasio je da su bilateralni odnosi znatno unapređeni poslednjih godina, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu.
Obim spoljnotrgovinske razmene je prošle godine dostigao skoro 4 milijarde evra, Savezna Republika Nemačka je jedan od najvećih investitora, a preko 370 nemačkih kompanija u Srbiji zapošljava oko 35 hiljada radnika.

Šef srpske diplomatije posebno je podvukao da Srbija želi da unapređuje sveukupnu saradnju sa Nemačkom i podsetio da i Srbija pruža značajan doprinos stabilnosti i jačanju saradnje u regionu i istakao da će nastaviti sa konstruktivnom politikom u tom pravcu.

Kristijan Helbah se složio sa ocenom odnosa dve zemlje i naglasio da Srbiji pridaju najvažniju ulogu kada je reč o stabilnosti i unapređenju saradnje u regionu. Naglasio je da je Srbija, ne samo najveća i najvažnija zemlja, već i zemlja sa najvećim potencijalom i administrativnim i drugim kapacitetima, prvenstveno u kontekstu evropskih integracija.

Ambasador Helbah je istakao da je za Nemačku je jako važno da Srbija nastavi svoju konstruktivnu ulogu, jer je stabilnost regiona važna kako za Nemačku tako i za Evropu. Podvukao je i da Savezna Republika Nemačka visoko ceni politiku i odnos Srbije prema migrantima.Sastanak ministra Dačića sa Kristijanom Helbahom
Sastanak ministra Dačića sa Kristijanom Helbahom
Sastanak ministra Dačića sa Kristijanom Helbahom
Sastanak ministra Dačića sa Kristijanom Helbahom