gototopgototop
subota, 11. mart 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bilateralni susreti ministra Dačića na marginama Ministarskog saveta Asocijacije država Kariba
+ larger fontnormal font- Smaller font
Gvatemala-1Na marginama 22. zasedanja Ministarskog saveta Asocijacije država Kariba, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je brojne bilateralne susrete.

Ministar Dačić imao 13 bilateralnih susreta sa šefovima delegacija država članica i posmatrača.

Šef srpske diplomatije, u otvorenim i iscrpnim razgovorima, sa predstavnicima Argentine, Barbadosa, Bahama, Venecuele, Gvatemale, Dominikanske Republike, El Salvadora, Jamajke, Kolumbije, Meksika, Sv. Lucije, Surinama, Čilea i domaćina Kube svoje sagovornike upoznao je sa reformskim procesima u Republici Srbiji, rezultatima dijaloga Beograda i Prištine i procesom evrointegracija naše zemlje.

Svi sagovornici su podvukli značaj razvijanja saradnje sa Republikom Srbijom kao centralnom državom Zapadnog Balkana.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Gvatemale Karlosom Moralesom Moskosom, dvojica ministara su utvrdila predstojeće aktivnosti na proširenju saradnje koja će rezultirati uzvratnom posetom ministra Dačića Gvatemali.

Ministri su jedan drugog iscrpno informisali o unutrašnjim političkim i ekonomskim tokovima u dve zemlje, kao i o regionalnim odnosima i saradnji na Balkanu i Centralnoj Americi i Karibima.

Šef delegacije Jamajke Marlene Malaho Forte, državni pravobranilac, u razgovoru ministrom Dačićem istakla je čvrstu poziciju Jamajke i podršku poštovanja principa zaštite teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava i u tom smislu podvukla je podršku Jamajke Srbiji u njenoj principijelnoj politici.

Pravobranilac Jamajke je istakla važnost nestvaranja presedana sa unilateralnim potezima koji vode ka kršenju osnovnih principa međunarodnih odnosa. Takođe, dala je i podršku daljem unapređenju i produbljivanju bilateralne političke i privredne saradnje između dve zemlje.

Ministar Dačić podvukao je da je saradnja na multilateralnom polju veoma sadržajna, da su politički odnosi veoma dobri ali da je neophodno dati podstrek i u unapređenju privredne saradnje kao i saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.

Ministar Dačić razgovarao je sa zamenikom ministra inostranih poslova Dominikanske Republike zaduženim za međunarodnu ekonomsku i razvojnu saradnju Hugom Franciskom Riviera Fernandezom.

U razgovoru obostrano je ocenjeno da postoje velike mogućnosti za razvoj i unapređenje bilateralnih, političkih i ekonomskih veza.

Zamenik ministra inostranih poslova Dominikanske Republike predložio je organizovanje sastanaka privrednika dve zemlje kao i potpisivanje međudržavnih sporazuma za razvoj ekonomske saradnje.Sastanak ministra Dačića sa MSP Dominikanske Republike
Sastanak ministra Dačića sa MSP Dominikanske Republike
Sastanak ministra Dačića sa šefom delegacije Argentine
Sastanak ministra Dačića sa šefom delegacije Bahama
Sastanak ministra Dačića sa šefom delegacije Čilea
Sastanak ministra Dačića sa šefom delegacije Jamajke
Sastanak ministra Dačića sa MSP Gvatemale
Sastanak ministra Dačića sa šefom delegacije Kolumbije
Radni doručak ministra Dačića sa MSP Kube
Radni doručak ministra Dačića sa MSP Kube
Radni doručak ministra Dačića sa MSP Kube
Radni doručak ministra Dačića sa MSP Kube

Radni doručak ministra Dačića sa MSP Kube