gototopgototop
уторак, 24. јануар 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење Министарства спољних послова
+ larger fontnormal font- Smaller font
mspПоводом све чешћих интерпретација у медијима о враћању „економских дипломата", Министарство спољних послова Републике Србије саопштава да је реч о враћању економске дипломатије у оквире овог министарства, чиме се исправљају последице реформе када је економска дипломатија јурисдикционо припадала Министарству економије, а касније и Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Наиме, Министарство је поднело захтев за измене чланова 5 и 35 Закона о спољним пословима, чиме би се створио и правни оквир за враћање економске дипломатије у ову институцију. Ово подразумева да нема новог запошљавања у Министарству, већ ће се користити постојећа мрежа Дипломатско-конзуларних представништава и запослених у самом Министарству. Избор кадрова Министарство ће радити у сарадњи са Привредном комором Србије.

Ради праћења постављених циљева, сви шефови ДКП-а имаће обавезу да на месечном нивоу достављају извештаје о постигнутом у привлачењу страних инвестиција, као и о повећању економске размене између земаља пријема и Републике Србије.