gototopgototop
четвртак, 24. новембар 2016. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Обележавање 60. годишњице од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Монголије
+ larger fontnormal font- Smaller font
60-diplopmatski odnosi_rs_mongolijaАмбасадор Србије М. Бачевић боравио је у Улан Батору поводом обележавања 60. годишњице од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и и Монголије (20. новембра 1956. године).

Поводом овог јубилеја, писма честитке разменили су председници РС и Монголије Т. Николић и Ц. Елбегдорђ, као и министри спољних послова И. Дачић и Т. Мунк Оргил.

Током посете Улан Батору, амбасадор Србије М. Бачевић имао је одвојене сусрете са МИП Монголије Т. Мунк - Оргилом, министром рударства и тешке индустрије  Т. Дашдорђем и министром образовања, културе, науке и спорта Ђ. Батсуријем, када је изражен обострани интерес за даље унапређење укупне сарадње РС и Монголије.

Поводом овог јубилеја 24. новембра о.г. у МИП Монголије организован је пријем коме су присуствовали представници политичког и друштвеног живота Монголије, дипкора у Улан Батору, као и српске дијаспоре у тој земљи. МИП Т. Мунк-Оргил отворио је свечаност излагањем у коме је потенцирао значај вишедеценијског пријатељства Монголије и Србије, као и спремност монголске стране за унапређење сарадње са РС у свим областима.

Амбасадор М. Бачевић је у свом излагању подсетио на некада веома развијену сарадњу две земље, позитивиним оценио узлазни тренд у односима последњих година и изнео спремност РС за оживљавање сарадње у области економије, трговине, рударства и енергетике, просвете и културе, уз посебну захвалност на подршци Монголије суверенитету и територијалном интегритету РС.

У оквиру обележавања јубилеја, у једном од биоскопа у Улан Батору приказан је филм „Бићемо прваци света", коме је присуствовало око 150 студената са тамошњег Универзитета.
Кључне речи: саопштења Монголија