gototopgototop
sreda, 30. novembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na otvaranju plenarnog zasedanja generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje
+ larger fontnormal font- Smaller font
Otvaranje plenarnog zasednja generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnjeGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji otvaranja plenarnog zasedanja generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje:

„Poštovana predsednice Narodne skupštine,
Uvaženi predsednici parlamenata,
Dame i gospodo,

Posebna mi je čast da vas, u ime Vlade Republike Srbije, u svojstvu predsedavajućeg Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju, pozdravim.

Veliko mi je zadovoljstvo što je Beograd poslednjih meseci centar najvažnijih aktivnosti Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i njenih srodnih tela. U novembru je, u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije održan sastanak ministara zaduženih za transport zemalja-članica, danas je Narodna skupština Republike Srbije domaćin parlamentarnim delegacijama, 8. decembra će Privredna komora Srbije organizovati sastanak Poslovnog saveta, a 13. decembra ćemo sastankom Saveta ministara inostranih poslova završiti naše šestomesečno predsedavanje ovom Organizacijom i predati dužnost Republici Turskoj.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju je, prema svom delokrugu, složena međunarodna organizacija koja pokriva brojne ekonomske i društvene sfere naših zemalja. Međutim, sva ta složenost se ujedinjuje u jedan plemenit cilj – učvršćivanje mira, stabilnosti i bezbednosti, zarad opšteg dobra crnomorskog regiona. To je organizacija koja je prepoznala pravi put do ovog cilja, kojim se suštinski obezbeđuju uslovi za institucionalno povezivanje naših država kroz saradnju u oblastima od esencijalnog značaja, kao što su ekonomija, borba protiv organizovanog kriminala, zdravstvo i farmacija ili saradnja u slučajevima prirodnih nepogoda, ali i u onim koje zahtevaju kontinuirani napredak, kao što su nauka i tehnologija, komunikacije i obrazovanje. Stručnjaci naših zemalja ostvaruju direktne kontakte, razmenjuju iskustva, dogovaraju zajedničke ciljeve, planove i projekte, prepoznajući u tome način da se ostvare i nacionalni interesi.

Na početku predsedavanja, istakli smo nekoliko prioriteta na koje smo fokusirali svoje aktivnosti:

1. Unapređenje ekonomske saradnje između zemalja-članica Organizacije, sa posebnim akcentom na trgovinu i turizam, koje su sve članice označile kao sektore sa velikim potencijalom i u kojima mogu da daju svoj doprinos i osete konkretne efekte.
2. Poseban segment posvećen je saobraćaju, imajući u vidu da je osnovni preduslov za realizaciju saradnje u bilo kom obliku infrastrukturno povezivanje subjekata, što je potvrđeno i na sastanku ministara zaduženih za transport zemalja članica, održanom 1. novembra 2016. u Beogradu. Oblast drumskog saobraćaja je jedna od značajnijih u okviru saradnje zemalja crnomorskog regiona, posebno kada je u pitanju izdavanje transportnih dozvola za prevoz na teritoriji zemalja-članica.
3. Unapređenje saradnje sa drugim međunarodnim organizacijama i inicijativama. Posebno sa EU i UN. U tom kontekstu, održan je sastanak sa predstavnicima Radne grupe Evropske unije za istočnu Evropu i centralnu Aziju u Briselu, a tokom 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, 21. novembra 2016. usvojena je Rezolucija o saradnji Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i UN-a.
4. Reforma Organizacije sa ciljem postizanja održive projektne orijentisanosti, ekonomičnosti i funkcionalnosti.
Iskreno se nadam da smo uspeli u realizaciji zadataka koje smo postavili 1. jula 2016. kada smo preuzeli predsedavanje, uzimajući u obzir složenost političkih prilika u crnomorskom regionu, poštujući sve zemlje-članice, ne zanemarujući njihove razlike, a fokusirajući se na ono što nam je zajedničko – želja za ekonomskim, kulturološkim i sociološkim prosperitetom i jačanje saradnje u oblastima koje nam u tome mogu pomoći.

Želeo bih da podsetim i da se sledeće godine obeležava 25 godina od osnivanja Organizacije i Republika Srbija je spremna da na prigodan način obeleži ovaj značajan jubilej. Planirano je održavanje seminara/okruglog stola posvećenog regionalnoj saradnji u okviru država članica BSEC, kao i izdavanje poštanske marke sa odgovarajućim motivom.

Na kraju, želim da zahvalim predsednici Narodne skupštine na odlično organizovanom skupu i ukažem na značaj aktivnosti koje je u svojstvu predsedavajuće Parlamentarnom skupštinom Crnomorske ekonomske saradnje tokom poslednjih meseci preduzimala učestvujući na brojnim skupovima parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija.

Hvala."