gototopgototop
četvrtak, 24. novembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Istupanje ministra Dačića na 32. sednici Ministarske konferencije Frankofonije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na Samitu FrankofonijeGovor ministra Ivice Dačića na 32. sednici Ministarske konferencije Frankofonije u debati pridruženih članova i posmatrača u Antananarivu:

"Gospođo predsedavajuća Ministarske konferencije Frankofonije, gospođo Generalna sekretarko Frankofonije, ekselencije, dame i gospodo,

Dozvolite mi, pre svega, da Vam, gospođo predsedavajuća, čestitam na izboru i poželim uspeh u vršenju ove funkcije. Želim posebno da zahvalim domaćinu Predsedniku i Vladi Madagaskara na srdačnom gostoprimstvu i izvanrednoj organizaciji skupa. U ime Republike Srbije želim da uputim čestitke generalnom sekretaru gospođi Mikael Žan na uspešnom vođenju organizacije i u njenom aktivnom postavljanju na međunarodnom planu.

Republika Srbija iskreno deli vrednosti Međunarodne organizacije Frankofonije, čiji je moto jednakost, komplementarnost i solidarnost. U potpunosti podržavamo misiju organizacije na planu unapređivanja kulturnih i lingvističkih različitosti i davanju podrške izučavanju i upotrebi francuskog jezika u međunarodnim odnosima, ali i unapređivanju mira, demokratije i ljudskih prava i razvijanju saradnje u funkciji održivog razvoja. Podržavamo i želimo da se uključimo u sve aktivnosti Frankofonije na praćenju savremenih svetskih zbivanja kako bi se uskladili ciljevi i delovanje organizacije sa izazovima koje nameću novi međunarodni odnosi. U tom svetlu jasno je da aktivnosti Frankofonije aktivno doprinose jačanju miroljubivog, interkulturalnog dijaloga i razmene, u svetu rastuće globalne međuzavisnosti.

Spoljnopolitički prioritet Srbije je punopravno članstvo u Evropskoj uniji i aktivno smo posvećeni napretku u procesu pregovora i otvaranju novih pregovaračkih poglavlja. Istovremeno nastojimo da maksimalno unapredimo saradnju sa svim, kako velikim zemljama SAD, Kinom, Rusijom, tako i svim partnerima u svetu, kao i u radu regionalnih i međunarodnih organizacija, opredeljeni da vodimo principijelnu i miroljubivu politiku.

Imajući u vidu naše desetogodišnje učešće i uspešnu saradnju sa Frankofonijom (2006-2016), želeo bih da najavim spremnost Srbije da u predstojećem periodu razmotri uslove i mogućnost da postane punopravna članica OIF. Na Ministarskoj konferenciji u Jerevanu, oktobra 2015. zajedno sa 16 zemalja članica i posmatrača, potpisali smo Memorandum o državnoj frankofonoj inicijativi u okviru programa „Francuski u međunarodnim odnosima" za period 2016-2018. U narednom periodu, dodatno ćemo osnažiti aktivnosti u okviru institucionalne saradnje sa Frankofonijom u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i svim drugim programima OIF.

Iako je tzv. Kosovo dobilo status posmatrača u OIF na Samitu u Dakaru, novembra 2014, istakao bih da nije namera, ni želja Srbije, da se bilo ko izoluje, ali smo protiv politizacije rada međunarodnih organizacija od OIF, Uneska i čitavog sistema UN. Srbija je snažno posvećena dijalogu sa predstavnicima Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU i predstavlja jedan od retkih uspešnih primera mirnog rešavanja sporova u današnjem svetu. Tzv. Kosovo može da učestvuje u radu regionalnih organizacija i u brojnim drugim međunarodnim aktivnostima, ali na statusno neutralan način i u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. U tom svetlu, apelujem da svojim principijelnim stavom OIF doprinese konačnom uspehu dijaloga Beograda i Prištine uz medijaciju EU i u funkciji političke i ekonomske stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. Tražimo šansu za dijalog i dogovor umesto unilateralizma. Srbija je nekada, kao deo SFRJ, upravo svojom principijelnom politikom miroljubive koegzistencije dala snažan doprinos procesu dekolonizacije i razvoja u Africi i svetu.

Hvala Vam."