gototopgototop
sreda, 23. novembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić o Samitu Frankofonije
+ larger fontnormal font- Smaller font
frankofonija 231120161Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prisustvuje danas svečanom otvaranju Samita Frankofonije u glavnom gradu Madagaskara Antananarivu.

"Danas je počeo Samit Frankofonije na Madagaskaru. Veoma važna organizacija pre svega za multilateralno delovanje Srbije, važna zbog toga što ona okuplja 80 zemalja članica, a od toga je 59 stalnih, a 21 zemlja su posmatrači. Ono što je za nas bitno jeste prisustvo velikog broja najviših funkcionera, od predsednika Francuske Olanda pa do predsednika Vijetnama, kao i predsednika velikog broja afričkih zemalja i ministara spoljnih poslova iz celog sveta. Za nas je ovo veoma važno pitanje zato što je Kosovo pre dve godine primljeno kao posmatrač u ovu organizacuju i veoma nam je važno da sprečimo dalja priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija u prošlosti veoma često nije bila ni prisutna na ovakvim skupovima. Ja sam došao avionom u kome je bio i tzv. ministar spoljnih poslova Kosova Hodzaj, a očekuje se i dolazak tzv. predsednika Kosova Tačija. To znači da oni veliku nadu polažu upravo u razgovore sa velikim brojem zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Moja glavna aktivnost će najpre biti bilateralni sastanci sa zemljama gde možemo da se angažujemo da one ne menjaju svoju poziciju, a takođe je moguće kod nekih zemalja možda i promeniti tu poziciju kada je reč o obrnutom smeru.

Danas sam imao niz bilateralnih susreta, još sinoć sam se video sa ministarkom inostranih poslova Madagaskara, koja je insisitrala da mi ovde dođemo, jer je Madagaskar kao zemlja koja nije priznala Kosovo izložena velikim pritiscima. Narednih dana očekujem više od 20 bilateralnih susreta sa svojim kolegama iz sveta," izjavio je danas šef srpske diplomatije na Madagaskaru.Ministar Dačić na Samitu Frankofonije
Ministar Dačić na Samitu Frankofonije
Ministar Dačić na Samitu Frankofonije
Ministar Dačić na Samitu Frankofonije
Ministar Dačić na Samitu Frankofonije
Ministar Dačić na Samitu Frankofonije