gototopgototop
petak, 23. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić predsedavao neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju
+ larger fontnormal font- Smaller font
njujork radni_dorucak_bsec_23920163Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić predsedavao je neformalnom sastanku Saveta ministara inostranih poslova zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), koji je održan na marginama zasedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima unapređenja saradnje u okviru BSEC, a razmatrana su i pitanja reforme Organizacije, pre svega u cilju njene veće efikasnosti i projektne orijentisanosti.

Ministar Dačić istakao je da Srbija pridaje veliki značaj razvoju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, i da će naše predsedavanje, u periodu do 31. decembra 2016, biti fokusirano na dalje jačanje saradnje između svih zemalja članica Organizacije u oblastima od zajedničkog interesa. Ukazao je da smo, kao prioritete svog predsedavanja istakli razvoj ekonomske saradnje i unapređenje rada Organizacije, kao i da smo spremni da sa našim partnerima razgovaramo o svim temama koje bi doprinele unapređenju saradnje u regionu Crnog mora. Smatramo da bi BSEC mogao da predstavlja okvir u kojem bi zemlje regiona mogle da sklapaju konkretne poslove i projekte iz oblasti trgovine, turizma, finansija, infrastrukture, investicija, ukidanja carinskih i drugih barijera i dr. U tom smislu, ministar Dačić je podvukao potrebu da se prilikom kreiranja projekata akcenat stavi na njihovu funkcionalnost, svrsishodnost i održivost, kao i da načini za finansiranje budu obavezan deo projekta, a ne kao do sada da se očekuje da se oni finansiraju iz budzeta Organizacije.

Na sastanku su razmenjena mišljenja o budućim aktivnostima u Organizaciji i zajednički je ocenjeno da je potrebno nastaviti sa dosadašnjom orijentacijom Organizacije ka razvijanju ekonomskih i drugih oblika saradnje koji su u interesu svih zemalja članica u širem crnomorskom regionu.

U nastavku je uvodno izlaganje ministra Dačića na sastanku BSEC:

"Uvaženi ministri,
Gospodine generalni sekretaru,
Poštovani komesaru,
Dragi gosti,

Čast mi je da predsedavam ovim uvaženim skupom i želim da se zahvalim na dolasku i učešću na sastanku koji nam tradicionalno omogućava da se okupimo i u manje formalnom ambijentu razmenimo mišljenja o aktuelnoj situaciji i budućim planovima za našu Organizaciju za crnomorsku ekonomsku saradnju.
Na početku bih istakao da Republika Srbija pridaje veliki značaj razvoju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, i da će naše predsedavanje biti fokusirano na dalje pronalaženje modela saradnje između svih zemalja članica Organizacije u oblastima od zajedničkog interesa.
Iako je Srbija, kao prioritete svog predsedavanja istakla razvoj ekonomske saradnje i unapređenje rada Organizacije, spremni smo da sa našim partnerima razgovaramo o svim temama koje bi doprinele unapređenju saradnje u regionu Crnog mora.

U tom smislu bih ukazao na nekoliko glavnih tačaka:

1. Kada je reč o unapređenju rada Organizacije, svesni smo problema i izazova sa kojima se BSEC suočava. U tom smislu, Republika Srbija ohrabruje zemlje članice da ponude ideje i rešenja koji bi pomogli povećanju efikasnosti BSEC. Kao osnovni problem, mi vidimo nedostatak realizacije projekata. Načelno, predlozi za projekte postoje, međutim usled nedostatka sredstava, ti projekti uglavnom ne odmaknu dalje od nacrta. S obzirom da je BSEC ekonomska organizacija koja se ne bavi političkim odnosima između zemalja članica, projekti su srž i osnova njenog postojanja. Bez konkretnih aktivnosti, BSEC je samo školjka međunarodne organizacije. U tom smislu, Srbija predlaže da se prilikom kreiranja projekata akcenat stavi na njihovu funkcionalnost, svrsishodnost i održivost, kao i da načini za finansiranje budu obavezan deo projekta, a ne kao do sada da se očekuje da se oni finansiraju iz budzeta Organizacije.

Pored toga, Republika Srbija smatra da bi trebalo pronaći sistemsko rešenje za smanjenje administrativnih troškova, uz eventualno smanjenje broja sastanaka, integrisanje srodnih radnih grupa i druge načine koje bismo zajedno definisali. Predlozi u ovom pravcu su već iznošeni tokom prethodnih predsedavanja, naročito tokom predsedavanja Ruske Federacije i mišljenja smo da na tome treba dalje raditi.

2. Unapređenje ekonomske saradnje i ekonomskog položaja zemalja članica je, što se tiče Republike Srbije, prioritet broj jedan, kako u BSEC, tako i u većini drugih međunarodnih organizacija. Smatramo da bi BSEC trebalo da predstavlja okvir u kojem bi zemlje regiona mogle da sklapaju konkretne poslove i projekte iz oblasti trgovine, turizma, finansija, infrastrukture, investicija, ukidanja carinskih i drugih barijera i dr.

3. Imajući u vidu aktuelno zasedanje Generalne skupštine UN-a, tokom kojeg će Srbija u ime država članica BSEC podneti na usvajanje Rezoluciju o saradnji između Ujedinjenih nacija i BSEC, smatram da je ovo dobra prilika da govorimo i o saradnji BSEC sa drugim međunarodnim organizacijama, kao i sa Evropskom unijom, čemu Srbija kao zemlja kandidat pridaje veliki značaj.

Poštovane kolege, sada bih vas zamolio za vaše sugestije i ideje o pomenutim, ali i o drugim temama koje smatrate značajnim, a koje spadaju u delokrug crnomorske saradnje kao što je između ostalog i priprema Samita povodom 25 godina osnivanja BSEC.

Takođe, zamolio bih generalnog sekretara ambasadora Hristidisa za njegovu cenjenu pomoć i smernice, s obzirom da sam uveren da niko od nas ovde ne poznaje bolje Organizaciju od ambasadora Hristidisa.

Hvala."