gototopgototop
četvrtak, 22. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa kolegama iz Libana, Nepala, Kirgizije, Trinidada i Tobaga, Zelenortske Republike, Kameruna, Madagaskara, i Indije
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP LibanPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na marginama 71. zasedanja Generalne skupštine UN-a imao je bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Madagaskara, Libana, Trinidada i Tobaga, Kirgizije, Zelenortske Republike, Nepala, Kameruna, kao i državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Indije i generalnim sekretarom Saveta Evrope.

U razgovoru sa ministarkom inostranih poslova Madagaskara Beatris Atalah, ministar Dačić podvukao je važnost produbljivanja saradnje, posebno u oblasti obrazovanja, kulture i ekonomije. Ministarka Atalah uputila je poziv Srbiji za učešće na samitu Frankofonije u novembru koji će se održati na Madagaskaru. Takođe, uputila je poziv šefu srpske diplomatije da bilateralno poseti Madagaskar i zahvalila je na stipendijama koje Srbija, kroz program "Svet u Srbiji" dodeljuje studentima Madagaskara.

Ministar Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova Libana Džibranom Basilom. U razgovoru dvojice zvaničnika ministar Basil istakao je da Liban razume poziciju Srbije, s obzirom da i u Libanu postoje slični problemi, i u tom kontekstu istakao da Srbija može uvek računati na podršku Libana po pitanju Kosova i Metohije. Ministri su razgovarali i o problemima terorizma i ekstremizma, ocenivši ih kao najveću pretnju na Bliskom istoku a i šire. Šef diplomatije Libana rekao je da planira da poseti Srbiju, što je ocenio kao dobru priliku za razgovore o unapređenju saradnje dve zemlje. Ministar Dačić posebno je podvukao značaj tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Libana, zahvalivši se na principijelnoj podršci Libana u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Kirgizije Erlanom Abdildajevim ministar Dačić podvukao je važnost prijateljskih odnosa dve zemlje i zahvalio je na snažnoj podršci Kirgizije po svim pitanjima koja su od velikog značaja za Srbiju. Ministar Abdildajev istakao je da je njihova pozicija čvrsta i da se neće menjati i predložio bilateralnu posetu ministra Dačića Kirgiziji, koja će biti prilika i za dodatno jačanje tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa.

Šef srpske diplomatije sastao se juče sa ministrom inostranih poslova Nepala Prakaš Saran Mahatom. U razgovoru ministri su se složili da dve geografski veoma udaljene zemlje povezuju dobri bilateralni odnosi, ali i da postoji prostor za produbljivanje saradnje. Ministar Dačić informisao je svog kolegu iz Nepala o trenutnoj situaciji i napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Zelenortske Republike Luisom Tavaresom, ministri su se složili da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje. Ministar Dačić zamolio je da pozicija Zelenortske Republike po pitanjima koja su za Srbiju važna, i koju Srbija veoma ceni, ostane nepromenjena. Ministar Tavares zahvalio je na ordenu koji je predsednik Srbije dodelio predsedniku Zelenortske Republike.

Ministar Dačić i ministar inostranih poslova Kameruna Ležen Mbela Mbela na jučerašnjem sastanku dogovorili su da se u skorijoj budućnosti realizuju bilateralne posete, kao i da se tom prilikom razmotre mogućnosti unapređenja saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture. Ministar Dačić zahvalio je Kamerunu na razumevanju problema koje Srbija ima i informisao o napretku dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU.

U razgovoru sa državnim ministrom Indije Mobašar Agbarom, ministri su se složili da dobri odnosi dve države datiraju još iz vremena bivše Jugoslavije, posebno iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja. Istakli su da i pored odlične saradnje postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa i kao dobru priliku za to indijski zvaničnih naveo je mogućnost učešća Srbije na investicionoj konferenciji "Vibrant Gujarat" koju organizuje premijer Indije i na kojoj učestvuju predsednici vlada.

Ministar Dačić razgovarao je i sa ministrom inostranih poslova Trinidada i Tobaga Denisom Mozesom. Dvojica ministara usaglasila su se da je potrebno raditi na unapređenju bilateralne saradnje, kao i na prodljubljivanju saradnje u okviru međunarodnih organizacija.