gototopgototop
петак, 04. децембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Само се кроз дијалог може доћи до решења кризе у и око Украјине, изјавио је председавајући ОЕБС Дачић
+ larger fontnormal font- Smaller font
412015 dacic_sajdik_apakanДо трајног и одрживог решења кризе у и око Украјине може се доћи само кроз дијалог, рекао је јуче председавајући ОЕБС и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, придруживши се свом специјалном представнику у Трилатералној контакт групи и шефу Специјалне посматрачке мисије у обраћању пратећем догађају на маргинама 22. Министарског савета ОЕБС.

Дачић је рекао да је на почетку године сукоб био на врхунцу, али да су напори уложени у примену споразума из Минска показали одређене резултате. Рад Специјалне посматрачке мисије ОЕБС у Украјини (СПМ) је такође значајно унапређен.

„Од посебне важности је да се примирје консолидује. Такође смо констатовали напредак у повлачењу појединих типова наоружања, договореном крајем септембра", рекао је Дачић. „Међутим, ситуација је и даље изузетно осетљива и да би се омогућио наставак политичког процеса, потребно је пуно ангажовање свих, укључујући ОЕБС".

Мартин Сајдик, специјални представник председавајућег ОЕБС у Украјини и у Трилатералној контакт групи, рекао је да стране не смеју да се задрже на међусобним оптужбама.

„Сувише је времена већ изгубљено на међусобне оптужбе које не доприносе примени споразума на које су се сви обавезали", рекао је Сајдик.

Шеф СПМ амбасадор Ертугрул Апакан је истакао да се Мисија у раду сусреће са изазовима, али да је њено присуство добро успостављено широм земље, уз акценат на источни део Украјине.

„СПМ врши мониторинг повлачења наоружања у складу са Адендумом Пакета мера из Минска и сада верификује придржавање свих страна одредбама споразума. Међутим, примећујемо да су поједине забрањене врсте наоружања још увек на терену", рекао је. „СПМ је спремна да настави свој рад у циљу постизања мира у источној Украјини. Али, за пуно примирје, потребна нам је политичка воља свих актера", рекао је Апакан.

Фото:OSCE/Jonathan Perfect