gototopgototop
петак, 18. децембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Република Србија – нови ванрегионални посматрач у систему централноамеричке интеграције (SICA)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Државама Мексика Г. Мешић је на маргинама састанка Савета министара спољних послова земаља Система централноамеричке интеграције (SICA), 17. децембра у Сан Салвадору, потписао са генералним секретаром Викторијом Марином де Авилес Споразум између Републике Србије и SICA о пријему Р. Србије као ванрегионалног посматрача те организације.

Приступање Србије у SICA у статусу ванрегионалног посматрача омогућиће наше учешће на састанцима председника и саветима министара земаља чланица ове организације, као и јачање културних, социјалних и политичких веза обе стране.

Иницијатива за приступање Републике Србије Систему централноамеричке интеграције у статусу ванрегионалног посматрача у складу је са кључним спољно-политичким приоритетима и опредељењем Републике Србије да развија и унапређује пријатељске односе са свим земљама света и јача своје присуство у оним географским подручјимагде смо били значајније присутни у другој половини XX века.

Државе чланице SICA су: Белисе, Костарика, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагва, Панама и Доминиканска Република. Регионални посматрачи су: Мексико, Чиле, Бразил, Аргентина, Перу, САД, Еквадор, Уругвај и Колумбија, а ванрегионални су: Шпанија, Немачка, Италија, Француска, Света Столица, Велика Британија, ЕУ, Мароко, Катар, Јапан, Аустралија, Нови Зеланд, Република Кореја и Тајван.
Кључне речи: Мексико