gototopgototop
недеља, 01. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Изјава председавајућег ОЕБС-у о консултацијама Трилатералне контакт групе у Минску 31. јануара 2015.
+ larger fontnormal font- Smaller font
osce logoУчесници Трилатерлане контакт групе допутовали су Минск због консултација са представницима одређених области региона Доњецк и Луганск. Трилатерална контакт група је припремила детаљан план за конкретну имплементацију Протокола и Меморандума из Минска, који су и даље незамењива основа за мирно решавање сукоба.

Нажалост, потписници овог документа из Доњецка и Луганска нису учествовали, иако их је Трилатерална контакт група позвала. Њихови представници на састанку нису били у позицији да разговарају о предлогу Трилатералне контакт групе, односно нису били спремни чак ни да разговарају о имплементацији прекида ватре и повлачењу тешког наоружања. Уместо тога, позвали су на ревизију Протокола и меморандума. Састанак је одложен.

Трилатерална контакт група остаје отворена за даље консултације у било ком тренутку. С обзиром на озбиљно погоршање ситуације и све већи број жртава, Трилатерална контакт група позива све учеснике да одговорно и без даљег одлагања учествују у имплементацији документа из Минска.