gototopgototop
четвртак, 01. јануар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Криза у Украјини је приоритет Србије као председавајуће ОЕБС-у, рекао је министар спољних послова Србије која преузима председавање
+ larger fontnormal font- Smaller font
1012015-aktuelno oebsСмиривање ситуације у Украјини, и прекид ватре који ће поштовати све стране, биће приоритет Србије која преузима председавање ОЕБС-у у 2015. години, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Говорећи у тренутку када је Србија преузела ротирајуће председавање организацијом, у години када се такође обележава и 40. годишњица од потписивања Хелсиншког завршног акта, Дачић је напоменуо да председавање ОЕБС-у представља велики изазов и прилику за Србију да усмери политичку вољу ка остварењу циљева ОЕБС-а, нарочито у погледу кризе у Украјини, која и даље траје, а која није могла да се предвиди у тренутку када се Србија кандидовала за председавање ОЕБС-ом пре три године.

„Одговор ОЕБС-а у тако тешким околностима показује да када је оснажена неопходном политчком вољом, организација може да употреби своје компаративне предности и ефикасно допринесе бављењу изазовима као што су кризе. То такође сведочи о важности ОЕБС-а као регионалног безбедносног механизма," рекао је Дачић.

,,Наша намера је да све напоре уложимо у проналажење политичког решења за тренутне проблеме, преузимајући вођство од Швајцарске у другој половини швајцарско-српског консекутивног председавања, које је потврдило ефикасност блиске сарадње како на политичком, тако и на оперативном нивоу," додао је Дачић.

Србија ће такође као свој приоритет преузети рад на продуженим конфликтима, доносећи са собом сопствено искуство земље која је изашла из конфликта, и остварила промену ка демократији.

,,Ми можемо да допринесемо овим процесима својим искуством са Западног Балкана, обзиром да је промовисање региона један од приоритета председавајуће, нарочито имајући у виду позитивну улогу ОЕБС-а и сарадњу са релевантним међународним организацијама," рекао је Дачић, наглашавајући да је Србија посвећена принципима ОЕБС-а и да на трансапрентан и ефикасан начин ради на остварењу циљева организације.
Дачић је такође рекао да је Србија спремна да своје приоритете спроведе у све три димензије ОЕБС-а како би остварила предвиђене циљеве, од борбе против тероризма и питања бољег управљања водним, ресурсима, до примене обавеза из треће, односно људске димензије. ,,Такође обележавање 40 година од Финалног акта из Хелсинкија, ће бити прилика да се озбиљно размотри улога ОЕБС-а у будућности."

Министар ће представити приоритете Србије Сталном савету ОЕБС-а у Бечу, 15. јануара.

Фото: OSCE/Jonathan Perfect