gototopgototop
petak, 23. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na Šestoj konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
+ larger fontnormal font- Smaller font
6 konfe23100157Govor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu koja se održava danas u Beogradu: „Poštovani učesnici Konferencije,

Dame i gospodo,

Dozvolite da vas pozdravim i poželim uspeh u radu Konferencije novinara i medija dijaspore i Srba u regionu. Sama činjenica da se ovakav skup održava već po šesti put, dovoljno govori o njegovom značaju i doprinosu koji daje poboljšanju uloge informisanja u oblasti saradnje dijaspore i matične države. Kao i u prethodnih godina, Beograd je mesto okupljanja, razmene iskustava i mišljenja, sa ciljem da se pruži podrška medijima i udruženjima dijaspore, novinarima i onima koji su opredeljeni da to postanu.

Srpska dijaspora u apsolutnom smislu nije velika kao što su dijaspore nekih brojnijih naroda. Međutim, ako pođemo od procene da u inostranstvu danas živi između tri i četiri miliona građana srpskog porekla, shvatamo da skoro trećina našeg stanovništva živi van granica Republike Srbije i shvatamo koliko je srpska dijaspora zaista značajna.

U skladu sa svojim ustavnim obavezama, Republika Srbija dužna je da štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu i da razvija i unapređuje odnose dijaspore i matice.

Deklaracijom Vlade Republike Srbije iz 2006. godine, odnosi između otadzbine i rasejanja proglašeni su odnosima od najvećeg državnog i nacionalnog interesa, a dalji koraci u ovom pravcu učinjeni su usvajanjem Zakona o dijaspori i Srbima u regionu 2009. godine i Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu 2011. godine.

Upravo pomenutom Strategijom, unapređenje informisanja dijaspore putem elektronskih medija definisano je kao izuzetno važan instrument delovanja na planu očuvanja srpskog identiteta i jezika. To je značajno uvek, ali posebno u aktuelnom političkom trenutku kada uticajni predstavnici dijaspore u svom okruženju mogu da daju doprinos našim nastojanjima da zaštitimo prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i da se odupremo pokušajima svojatanja srpskih kulturnih i istorijskih spomenika od strane onih koji su oduvek nastojali da na Kosovu i Metohiji ne bude ni Srba, a ni tragova njihovog postojanja.

Dragi prijatelji,

Verujem da delite moje mišljenje da Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije svojim aktivnostima i preko mreže diplomatsko–konzularnih predstavništva u inostranstvu daje doprinos zbližavanju matice i našeg naroda u rasejanju.

Ostvarivanju ovog cilja doprinosi i sufinansiranje projekata u oblasti informisanja usmerenih na istovremeno jačanje kapaciteta i stepena organizovanosti institucija dijaspore, sa jedne, i očuvanja nacionalnog indentiteta, sa druge strane.

U vremenu digitalnih tehnologija i širokih mogućnosti koje one pružaju, sve nas ohrabruje činjenica da se informatičko umrežavanje već uveliko odvija u okviru on line zajednice dijaspore, u koju su uključeni svi, od naučnika, preko biznismena do sportista i studenata, i kojoj svi daju svoj dragoceni doprinos. Samo zajednički i složno možemo savladati postojeće i predstojeće izazove i osigurati našem narodu dostojanstveno mesto u savremenom svetu, mesto koje on svojim civilizacijskim dostignućima sasvim sigurno zaslužuje.

Želim vam još jednom puno uspeha u radu.

Hvala na pažnji."