gototopgototop
subota, 19. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u ministar Dačić na ceremoniji dodele nagrade "Car Oto Veliki" u Magdeburgu
+ larger fontnormal font- Smaller font
magdeburg19915Istupanje predsedavajućeg OEBS-u, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije, Ivice Dačića na ceremoniji dodele nagrade „Car Oto Veliki" koja je održana u Magdeburgu: 

„Ministri Štajnmajer i Burkhalter,
Ministre-predsedniče Hazelof,
Gradonačelniče Trimper,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da u ime OEBS-a primim nagradu „Car Oto Veliki". Dodeljivanje ove prestižne nagrade predstavlja posebno veliku čast, pošto se po prvi put dodeljuje jednoj međunarodnoj organizaciji.

Kao aktuelni predsedavajući duboko sam svestan činjenice da se ovo priznanje, koje se danas dodeljuje OEBS-u, odnosi na svakog pojedinca koji u ime ove organizacije radi na različitim lokacijama, često i u uslovima punim izazova. Ono što ih sve objedinjuje jeste njihova privrženost osnovnim principima OEBS-a.

Ispostavilo se da ove godine obeležavamo 40. godišnjicu usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, osnivačkog dokumenta OEBS-a. Ovaj kamen temeljac evropske bezbednosti pokrenuo je proces koji je doprineo popuštanju zategnutosti između Istočnog i Zapadnog bloka, kao i prevazilaženju hladnoratovskih podela u Evropi. Ovim dokumentom takođe je uveden koncept sveobuhvatne bezbednosti, čime je njegova tradicionalna političko-vojna definicija dobila ekonomsko-ekološku i ljudsku dimenziju.

Ovaj koncept sveobuhvatne bezbednosti predstavlja jednu od suštinskih prednosti OEBS-a. On omogućuje Organizaciji da se bezbednosnim izazovima bavi iz više različitih uglova. Široki raspon stručnih znanja koje je OEBS razvio tokom ovih godina, kao i njegova sposobnost osnivanja misija na terenu za sprečavanje sukoba, upravljanje krizom, kao i rehabilitacija posle kriza predstavljaju dodatne karakteristike koje ga definišu. Dodamo li tome sveobuhvatno članstvo OEBS-a, lako je razumeti zašto se ova organizacija nalazi na čelu međunarodnih napora za upravljanje krizom u i oko Ukrajine.

OEBS objedinjuje sve ključne aktere, okuplja države koje pripadaju različitim vojnim i političkim savezima, kao i neutralne države. Pored angažovanja na pružanju podrške ključnim koracima za rešavanje krize u i oko Ukrajine, OEBS nudi i idealan okvir za dijalog namenjen ponovnom uspostavljanju poverenja i jačanju evropske bezbednosti. Na osnovu principa sadržanih u Završnom aktu iz Helsinkija, Pariskoj povelji i brojnim obavezama OEBS-a, predsedavanje Srbije OEBS-u nastoji da podstakne takav dijalog koji bi predsedavanje Nemačke OEBS-u 2016. godine trebalo da povede dalje.

U tom kontekstu, nagrada „Car Oto Veliki" predstavlja dodatni podsticaj da nastavimo da radimo, održavamo kanale komunikacije otvorenim, ublažavamo tenzije, i da činimo sve što je u našoj moći u cilju obnavljanja mira i stabilnosti u našem regionu. Ova nagrada nas podstiče da OEBS-ovu platformu za inkluzivni dijalog i zajedničko delovanje koristimo na najbolji način kako bi Evropa bila bezbednija i jedinstvena.

Duboko sam zahvalan gradu Magdeburgu i Fondaciji Car Oto Veliki na priznanju koje je danas dodeljeno OEBS-u.

Hvala."