gototopgototop
subota, 22. avgust 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministra Dačića sa GS UN-a Ban Kimunom u Njujorku
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0027_2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Njujorku, gde je pored učešća na sednici SB UN-a o radu Unmika imao sastanak sa generalnim sekretarom UN-a Ban Kimunom.

"Imao sam veoma dobar sastanak sa generalnim sekretarom UN-a Ban Kimunom. Sat vremena smo razgovarali o raznim temama, a za nas je svakako najvažnija tema bila Kosmet. Generalni sekretar Kimun je još jednom potvrdio da će se misija Unmika na Kosmetu, koju će od sada predvoditi njegov novi specijalni predstavnik Tanin, čvrstvo držati Rezolucije 1244 i da će ona i dalje biti glavna osnova politike UN-a prema problemu Kosmeta. To je za nas veoma važno zato što smatramo da UN treba da se pridržavaju jedinog legalnog i važećeg dokumenta na Kosmetu i da je taj dokument statusno neutralan. Shodno tome moraju se sprečiti svaki jednostrani potezi Prištine.

Takođe razgovarali smo o zahtevu Kosova za članstvo u Unesku. On je ponovio da su UN odbile da dostave zahtev Kosova za njihovo članstvo Unesko i da UN ostaju dosledne rezoluciji 1244. Ja sam i njemu, kao i članicama SB-a predstavio tri argumenta koja mi smatramo ključnim po tom pitanju.

Prvi je da Kosmet po rezoluciji 1244 ne može da bude član specijalizovanih agencija odnosno organizacija u okviru UN-a. Drugi argument jeste odnos koji prištinski organi imaju prema velikom kulturnom i verskom nasleđu koje mi imamo na KiM - način na koji se odnose prema imovini Srpske pravoslavne crkve, i to ne samo u poslednjih 10 - 15 godina, već tokom cele istorije. Na to ukazuje sama činjenica da je više od 260 crkava i manastira uništeno u poslednjih 16 godina. Ukazao sam i na činjenicu da su 4 objekta pod zaštitom Uneska i da spadaju u svestku kulturnu baštinu. Sam Unseko ih je uvrstio u kulturna nasleđa svetskog karaktera zbog opasnosti od predstavnika prištinskih organa koji sada žele da postanu članice Uneska.

Treći argument jeste taj da Priština svojim predlozima zakona planira da čitavu imovinu SPC proglasi imovinom tzv. Kosovske države. Zato smo mi jasno rekli da je to za nas apsolutno neprihvatljivo i da ćemo se svim sredstvima boriti protiv takve politike koja predstavlja kršenje rezolucije 1244 SB UN-a.

Razgovarali smo i o veoma uspešnoj saradnji koju imamo u okviru mirovnih operacija. Srbija je sedma u Evropi i prva u regionu po broju naših vojnika i policajaca koji učestvuju u mirovnim misijama UN-a. Razgovarali smo i o pripremama za otvaranje kuće UN-a u Srbiji, gde će sve specijalizovane agencije UN-a, koje borave u Beogradu, biti smeštene na jednom mestu i to će biti prilika da generalni sekretar Ban Kimun, kako smo se dogovorili, ili do kraja ove godine ili početkom naredne godine, u februaru ili martu, mesecu poseti Beograd", izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.