gototopgototop
субота, 22. август 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак министра Дачића са ГС УН-а Бан Кимуном у Њујорку
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0027_2Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у Њујорку, где је поред учешћа на седници СБ УН-a о раду Унмика имао састанак са генералним секретаром УН-а Бан Кимуном.

"Имао сам веома добар састанак са генералним секретаром УН-а Бан Кимуном. Сат времена смо разговарали о разним темама, а за нас је свакако најважнија тема била Космет. Генерални секретар Кимун је још једном потврдио да ће се мисија Унмика на Космету, коју ће од сада предводити његов нови специјални представник Танин, чврство држати Резолуције 1244 и да ће она и даље бити главна основа политике УН-а према проблему Космета. То је за нас веома важно зато што сматрамо да УН треба да се придржавају јединог легалног и важећег документа на Космету и да је тај документ статусно неутралан. Сходно томе морају се спречити сваки једнострани потези Приштине.

Такође разговарали смо о захтеву Косова за чланство у Унеску. Он је поновио да су УН одбиле да доставе захтев Косова за њихово чланство Унеско и да УН остају доследне резолуцији 1244. Ја сам и њему, као и чланицама СБ-а представио три аргумента која ми сматрамо кључним по том питању.

Први је да Космет по резолуцији 1244 не може да буде члан специјализованих агенција односно организација у оквиру УН-а. Други аргумент јесте однос који приштински органи имају према великом културном и верском наслеђу које ми имамо на КиМ - начин на који се односе према имовини Српске православне цркве, и то не само у последњих 10 - 15 година, већ током целе историје. На то указује сама чињеница да је више од 260 цркава и манастира уништено у последњих 16 година. Указао сам и на чињеницу да су 4 објекта под заштитом Унеска и да спадају у свестку културну баштину. Сам Унсеко их је уврстио у културна наслеђа светског карактера због опасности од представника приштинских органа који сада желе да постану чланице Унеска.

Трећи аргумент јесте тај да Приштина својим предлозима закона планира да читаву имовину СПЦ прогласи имовином тзв. Косовске државе. Зато смо ми јасно рекли да је то за нас апсолутно неприхватљиво и да ћемо се свим средствима борити против такве политике која представља кршење резолуције 1244 СБ УН-а.

Разговарали смо и о веома успешној сарадњи коју имамо у оквиру мировних операција. Србија је седма у Европи и прва у региону по броју наших војника и полицајаца који учествују у мировним мисијама УН-а. Разговарали смо и о припремама за отварање куће УН-а у Србији, где ће све специјализоване агенције УН-а, које бораве у Београду, бити смештене на једном месту и то ће бити прилика да генерални секретар Бан Кимун, како смо се договорили, или до краја ове године или почетком наредне године, у фебруару или марту, месецу посети Београд", изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.