gototopgototop
sreda, 12. avgust 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić sastao se sa ambasadorom Japana Djuićijem Takaharom
+ larger fontnormal font- Smaller font
ambasador JapanaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Japana Djuićija Takaharu u prvu posetu od preuzimanja dužnosti ambasadora Japana u Republici Srbiji.

U razgovoru sa japanskim ambasadorom, ministar Dačić je izrazio posebno zadovoljstvo što je došlo do intenziviranja ukupne saradnje između Srbije i Japana. Naročito je naglasio naš interes za dalje jačanje političkog dijaloga, ekonomske saradnje, povećanje japanskih investicija u Srbiju, kao i intenziviranje drugih oblika saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.
Šef srpske diplomatije iskoristio je ovu priliku i ponovio poziv ministru spoljnih poslova Japana, Fumiju Kišidi da poseti Srbiju. Upoznao je ambasadora Takaharu sa našim stavovima u vezi sa pitanjem srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, posebno o spomenicima upisanim u Uneskovu Listu svetske baštine u opasnosti.

Ambasador Takahara je ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje u usponu i obaćao da će se lično zalagati za njihov dalji razvoj. Podvukao je da Japan smatra Srbiju ključnom zemljom u regionu jugoistočne Evrope, da Tokio podržava članstvo Srbije u EU i njena nastojanja da doprinese političkoj stabilnosti i pomirenju u regionu Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora izražena je obostrana saglasnost za dalje unapređenje odnosa dve zemlje i potvrđena spremnost za jačanje političkog dijaloga, razmenu poseta na svim nivoima i povezivanje privreda dveju zemalja.