gototopgototop
уторак, 14. јул 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Викторија Нуланд у посети Београду
+ larger fontnormal font- Smaller font
unnamed 1Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас, у функцији председавајућег ОЕБС-у, са амбасадором Викторијом Нуланд, помоћником државног секретара за европска и евроазијска питања америчког Стејт департмента која, у оквиру посете региону, борави у Републици Србији.

Тема разговора биле су активности Организације за европску безбедност и сарадњу на решавању кризе у и око Украјине. Министар Дачић је истакао да, за Републику Србију и за њега лично, као председавајућег ОЕБС-у, приоритет остаје проналажење општеприхватљивог решења, успостављање мира и постепена нормализација ситуације кроз наставак дијалога у оквиру ОЕБС.

Српско председавање Организацијом координира напоре свих механизама ОЕБС-а, чија је Специјална посматрачка мисија једино међународно присуство на терену, а Трилатерална контакт група, у чијем раду учествује специјални представник председавајућег ОЕБС-у, једини форум под чијим се окриљем окупљају све стране у сукобу.
„Настојимо да, уз подршку међународних партнера, обезбедимо поштовање примирја на терену и напредак у политичким преговорима за окончање кризе", рекао је министар Дачић.

Амбасадор Викторија Нуланд пренела је да, у актуелном моменту када ОЕБС доживљава своју ренесансу, Република Србија, као председавајући Организације, има пуну подршку Сједињених Америчких Држава у настојању да се успостави мир на територији Украјине, кроз пуно поштовање и имплементацију Споразума из Минска.