gototopgototop
петак, 03. јул 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић са новим амбасадором СР Немачке у Београду
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0008_2Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас новоименованог амбасадора Савезне Републике Немачке у Београду Аксела Дитмана.

У разговору је заједнички констатовано да су односи између Србије и Немачке добри, да их карактеришу сарадња на свим пољима, дијалог на високом нивоу и константан тренд унапређења.

Оцењено је да је политички дијалог посебно интензивиран у протеклих годину дана и да га обележавају посете и редовни сусрети високих званичника Србије и Немачке, што потврђује и предстојећа посета канцеларке Ангеле Меркел Србији.

Министар Дачић истакао је да Република Србија велику пажњу посвећује унапређењу економске сарадње са Савезном Републиком Немачком, где висина немачких инвестиција и обим спољнотрговинске размене пружају разлоге за оптимизам. Такође, обострано је високо оцењена међусобна сарадња у оквиру ОЕБС-а.

Шеф српске дипломатије захвалио се на подршци Савезне Републике Немачке европском путу Републике Србије и пренео очекивање да ће се она наставити и убудуће, кроз подршку и помоћ Немачке што скоријем отварању преговарачких поглавља Републике Србије са Европском унијом.

Амбасадор Немачке истакао је да поред европских интеграција постоји читав низ значајних области у којима Србија и Немачка могу да унапређују сарадњу, као што су економија, образовање и наука, размена међу младима, као и даље интензивирање културне сарадње.