gototopgototop
utorak, 16. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministra Dačića sa Ernstom Rajhelom
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_rajhelPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je ambasadora Ernsta Rajhela, opunomoćenika nemačkog Ministarstva inostranih poslova za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA, koji je u Beograd došao radi učešća na konferenciji „Demokratsko upravljanje i reforma javne administracije na Zapadnom Balkanu", koju zajednički organizuju Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Aspen institut Nemačka.

Ministar Dačić je naglasio spremnost Srbije da razvija i unapređuje sveukupnu saradnju sa Saveznom Republikom Nemačkom, pri čemu kontinuitet političkog dijaloga igra važnu ulogu.

Šef srpske diplomatije podsetio je na nedavnu posetu nemačkog ministra Frank-Valtera Štajnmajera i istakao da nas je veoma ohrabrio njegov pristup prema procesu evropskih integracija Srbije. Takođe, ministar je podvukao da je Srbija potpuno spremna za pregovarački proces o članstvu u EU i izneo očekivanje da će SR Nemačka pozitivno valorizovati politiku Vlade Srbije na sprovođenju unutrašnjih reformi, učešću u dijalogu sa Prištinom, doprinosu stabilizaciji regiona, kao i da ćemo uskoro otvoriti prva pregovaračka poglavlja.

Na sastanku je razgovarano i o održavanju „Konferencije o Zapadnom Balkanu", inicirane od strane nemačke kancelarke Angele Merkel, 27. avgusta 2015. godine u Beču. Pored ovoga, bilo je i reči o predsedavanju Srbije OEBS-u i zajedničkoj saradnji u okviru Trojke OEBS-a.