gototopgototop
petak, 15. maj 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Lavrov u poseti Beogradu
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0003Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Nakon sastanka ministri Dačić i Lavrov obratili su se medijima i tom prilikom istakli da su odnosi Srbije i Rusije stabilni, prijateljski i bratski, da nisu predmet nikakve trgovine sa trećim državama i da će takva saradnja biti nastavljena i dalje.

"Oni daleko prevazilaze dnevno političke teme. Između naših zemalja nema spornih pitanja. Zahvalni smo Rusiji na podršci oko Kosova.

Mi našu politiku ne možemo da krijemo. Imamo javno izrečene odluke. Srbija ima svoj politički cilj da bude članica EU, ali to ne znači da treba da prekine odnos sa prijateljskim zemljama, a tu pre svega mislim na Rusiju", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da se Srbija kao predsedavajuća OEBS-u zalaže za mirno rešenje u Ukrajini i da je funkcija OEBS-a da se dogovori adekvatno sprovedu u praksi.
Veoma je važno da se ispoštuje dogovor o prekidu vatre jer predstoji "povratak nacionalnog dijaloga u Ukrajini".

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Lavrov je rekao da Rusija visoko ceni nivo odnosa koji ima sa Srbijom, i da želja Srbije da se priključi Evropskoj uniji nije uticala na odnose Beograda i Moskve.

"Srbija ima opšteevropski stav, vezan za saradnju sa svim temeljnim partnerima i nije slučajno što Srbija predsedava Organizaciji za evropsku bezbednost i saradanju (OEBS), koja ima veoma značajnu ulogu u rešavanju ukrajinske krize", rekao je ruski ministar. On je, takođe, kazao da uloga OEBS-a raste i da je misija OEBS-a formirana kako bi pomogla i doprinela političkoj reformi i odbrani ljudskih prava u Ukrajini. Lavrov je naglasio da je direktan dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja.

Šef srpske diplomatije izjavio je da Srbija želi da u što više oblasti razvija odnose i saradnju sa Rusijom. On je pozitivno ocenio trgovinsko-ekonomske odnose Srbije i Rusije, i naglasio da ima još dosta prostora za njihovo unapređenje. Prošle godine trgovinska razmena je iznosila 2,5 milijardi evra, ali zajednički je ocenjeno da ona može biti još veća.

Ministri Dačić i Lavrov posebno su razgovarali o saradnji u oblasti energetike.

U tom kontekstu šef ruske diplomatije je rekao da je ruska strana potvrdila spremnost za saradnju na tom planu i za isporuku gasa Srbiji, dok je Dačić naglasio da Evropi nije dovoljan samo Severni tok, već da je neophodno da postoji i neki južni, "ma kako se on zvao".