gototopgototop
уторак, 29. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић поздравља споразум о повлачењу оружја у источној Украјини постигнут у Трилатералној контакт групи
+ larger fontnormal font- Smaller font
osce logoПредседавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Србије Ивица Дачић поздравио је споразум о повлачењу тенкова, артиљерије до 100мм и бацача до 120мм у источној Украјини, постигнут данас у Минску у радној групи за безбедност Трилатералне контакт групе (ТКГ).

"Данашњи споразум је добар показатељ воље свих страна да се настави мировни процес, што је једини пут ка циљу који верујем да сви делимо – повратак миру," рекао је Дачић. "Споразум ће додатно допринети и јачању примирја, које се одржава већ скоро месец дана,"

"Сада је тренутак да се настави са повећавањем нивоа поверења међу свим странама и да се убрза примена мера на политичком, хуманитарном и економском плану," изјавио је Дачић. "Морамо учинити све што можемо да искористимо замајац који нам је данашњи договор обезбедио за унапређење политичког процеса, и за даље кораке ка пуној имплементацији минских споразума," закључио је.

Дачић је похвалио све који су допринели да се данас дође до овог важног споразума, посебно главног посматрача Специјалне посматрачке мисије (СПМ) амбасадора Ертугрула Апакана, који предводи радну групу за безбедност, и специјалног представника председавајућег у Украјини и ТКГ, амбасадора Мартина Сајдика. СПМ ће надгледати имплементацију данас постигнутог договора, због чега је од кључне важности да јој се обезбеди пун приступ свим локацијама, као и гаранције за безбедност и сигурност монитора.