gototopgototop
среда, 18. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Чврста подршка Лисабона отварању поглавља
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_masete"Србија и Португалија имају веома добре политичке и пријатељске односе и Лисабон снажно подржава евроинтеграције Србије и отварање преговарачких поглавља са ЕУ, поручили су данас шефови дипломатије Србије и Португалије Ивица Дачић и Руи Машете.

Министри спољних послова потисали су данас Споразум о сарадњи у области културе, образовања, омладине, спорта и медија, као и Протокол о спровођењу Споразума о реадмисији особа које незаконито бораве у Европској унији.

Двојица министара сагласила су се да су билатерални односи добри и да се темеље на снажном пријатељству, али су напоменули да у области економије има још доста простора за унапређење сарадње.

Подсетивши да су Србија и Португалија успоставиле дипломатске односе пре скоро 100 година, Дачић је приметио да је робна размена свега 35 милиона евра годишње и да ће разговори о унапређењу економских веза бити један од приоритета.

Дачић је казао и да је са португалским колегом разговарао о потписивању споразума о избегавању двоструког опорезивања и плану организовања пословног форума у Португалији о могућностима инвестирања у Србији.
Међу темама разговора било је и председавање Србије ОЕБС-у, а Машете је изразио уверење да ће Србија наставити да доприноси напорима за проналажење политичког решења за украјинску кризу, уз поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета.

"Португалија у потпуности подржава статус кандидата Србије и отварање преговора о чланству. Охрабрујемо Србију да се фокусира на суштинске области - реформу правосуђа, владавину права и економско управљање. Уверени смо да ће српске власти наставити да буду поуздане и делотворне у својим напорима", изјавио је Машете после разговара са Дачићем.

Он је додао да је министру Дачићу пренео изразе саучешћа поводом недавног трагичног пада хеликоптера и да је позвао шефа српске дипломатије да посети Лисабон.