gototopgototop
среда, 29. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић посетио БиХ
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0011Председавајући ОЕБС-у, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у дводневној посети посети Босни и Херцеговини.

Првог дана посете председавајући ОЕБС-у Дачић састао се са председавајућим Савету министара Денисом Звиздићем, члановима Председништва, као и са министром спољних послова Игором Црнадаком.

Председавајући ОЕБС-у Дачић честитао је Звиздићу избор за председавајћег Савету министара и истакао да су за Србију изузетно важни добри односи са БиХ.

Шеф српске дипломатије поновио је да се залаже за што бржи улазак Србије и БиХ у Европску унију и да ће и у наредном периоду радити на јачању регионалне сарадње кроз регионалне пројекте.

Председавајући Савету министара Звиздић упознао је Дачића са актуелном политичком ситуацијом у БиХ. Он се посебно осврнуо на напад на Полицијску станицу у Зворнику и нагласио да је БиХ одлучна да се бори против тероризма.

Саговорници су се сагласили да је потребно јачати стабилност обе државе и да је неопходно побољшати квалитет размене обавјештајно -безбедносних података на нивоу регије.

Звиздић је изразио задовољство чињеницом што један од суседа БиХ, Република Србија, председава ОЕБС-у у 2015. години као и да БиХ подржава приоритете које Србија има као председавајућа.

Он је најавио да ће Босна и Херцеговина преузети председавање Савету Европе у мају ове године и позвао је шефа српске дипломатије на церемонију преузимања у Бриселу, 19. маја ове године.

Шеф српске дипломатије разговарао је и са босанским колегом Црнадаком. Министри су закључили да су билатерални односи Босне и Херцеговине и Србије на изузетно високом нивоу, као и да је Србија заинтересована за стабилност и напредак БиХ.

Председавајући ОЕБС-у Дачић упутио је Црнадаку саучешће, као и породици убијеног полицајца у терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику.

"БиХ и Србија су чланице коалиције за борбу против исламског екстремизма. Генерално, у том смислу, будући да су обе земље измениле своја законодавства и да је свако ангажовање тих такозваних страних бораца из наших земаља на неким другим фронтовима представља кривично дело. Овај терористички акт је један од показатеља да без обзира што се многи од тих људи боре далеко од земаља нашег региона, тај феномен регион неће заобићи. Зато му морамо посветити значајну пажњу, и заједно ћемо се борити против тероризма", рекао је Дачић.

Министар Дачић јуче је разговарао и са члановима Председништва БиХ Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем који су га информисали о актуелној ситуацији у БиХ, процесу формирања власти и унутрашњим и спољнополитичким приоритетима БиХ.

Председавајући ОЕБС-у састаће се данас са шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатаном Муром и одржати састанак са члановима Мисије.
Такође, Дачић ће отворити Канцеларију ОЕБС-а у Дрвару, а посетиће и Канцеларију ОЕБС-а у Бањалуци.