gototopgototop
utorak, 28. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Štajnmajer u poseti Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0002Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se danas sa ministrom inostranih poslova Savezne Republike Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom, koji boravi u bilateralnoj poseti Srbiji.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je bilateralne odnose između Srbije i Nemačke kao dobre i naglasio da su danas na mnogo višem nivou, kvalitetniji, sadržajniji i zasnovani na mnogo većem poverenju nego ranije. Dodao je da ih karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja. Podvukao je da je Srbija otvorena i spremna za dalje jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa, uz uverenje da je to u obostranom interesu. Važan uticaj na kvalitet naših odnosa ima redovan i intenzivan politički dijalog na visokom nivou, što potvrđuje i da postoji visok stepen međusobnog razumevanja.

Ministar Dačić je posebno istakao veoma dobre ekonomske odnose, navodeći da je obim spoljnotrgovinske razmene u 2014. godini dostigao 3,183 milijarde evra, uz napomenu da je Nemačka među vodećim investitorima u Srbiji i najveći donator razvojne pomoći. Naglasio je da su naši ključni interesi povećanje nemačkih investicija u infrastrukturne projekte, saradnja u oblasti auto-industrije i energetike, kao i povećanje trgovinske razmene.

Šef srpske diplomatije posebno je istakao da je članstvo u EU prvi spoljnopolitički prioritet i strateški cilj Srbije, naglasivši da je proces „skrininga" uspešno završen, kao i da verujemo da sada treba da pređemo u kvalitativno novu fazu pregovaračkog procesa otvaranjem pregovaračkih poglavlja. Srbija ja potpuno spremna za otvaranje Poglavlja 32, ali uvažava stav Nemačke da pregovarački proces treba da otpočne drugim poglavljima. Srbija će nastaviti sa konstruktivnim pristupom u pregovaračkom procesu, ali je od velike važnosti da se u narednom periodu pronađu rešenja za postizanje saglasnosti o otpočinjanju pregovora.

Ministar Dačić dodao je i da Srbija preduzima sve mere na smanjivanju broja građana koji traže azil u Nemačkoj, naglašavajući da se i sama suočava sa sve većim brojem azilanata na svojoj teritoriji.

Ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer ocenio je da su politički i ekonomski odnosi dobri, da su nemačke kompanije zainteresovane za poslovanjem u Srbiji, kao i da su kompanije koje već posluju u Srbiji zadovoljne poslovnim okruženjem. Zahvalio je na merama koje preduzimamo na sprečavanju odlaska „lažnih" azilanata u Nemačku, dodajući da je to veoma osetljivo pitanje u nemačkoj javnosti.

Naglasio je da želi da pohvali reformski proces u zemlji, aktivnosti u dijalogu sa Prištinom, kao i napore Srbije na jačanju dobrosusedskih odnosa i stabilnosti regiona. Podvukao je da Nemačka podržava proces evropskih integracija Srbije i dodao da ne postoje dodatni uslovi, već da Nemačka nastoji da deluje podsticajno i pozitivno u pogledu približavanja regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Istakao je da će se konstruktivno zalagati u evropskim okvirima da se do kraja godine donese odluka o otpočinjanju pregovora o članstvu Srbije u EU.